Metodele nespecifice de profilaxie ale gripei sunt foarte importante, dar nu pot înlocui vaccinul antigripal

Posted on 26/11/2019 in Uncategorized by admin

Doamna Druc, de ce este important să ne vaccinăm împotriva gripei sezoniere și care sunt beneficiile imunizării împotriva acestei infecții?

Înainte de răspunde la această întrebare vreau să subliniez amploarea acestei maladii.  Gripa este o maladie infecțioasă foarte contagioasă, cauzată de virusurile gripale A, B și C. Din cauza acestei particularități, se răspândește foarte rapid, astfel că în fiecare sezon se îmbolnăvesc în jur de 1 mlrd de oameni pe glob, iar dintre ei 300-500 mii de oameni, cu părere de rău, decedează.

Astfel pentru a vă proteja de gripă, este necesar să efectuați măsuri, atât specifice, cât și nespecifice de prevenire a îmbolnăvirii. Printre măsurile specifice se număr și vaccinarea antigripală. Beneficiile imunizării împotriva gripei sezoniere sunt: micșorarea numărului de îmbolnăviri cu gripă sezonieră și de spitalizări, prevenirea complicațiilor, a evoluțiilor severe. De asemenea, micșorarea numărului de vizite la medic, de absențe la locul de muncă sau la studii.

Care sunt metodele nespecifice și ne pot ele proteja fără să ne vaccinăm?

Metodele nespecifice de profilaxie a gripei sunt foarte importante,  dar desigur nu pot înlocui vaccinul antigripal. Este necesar ca populația să cunoască și să respecte măsurile nespecifice de prevenire a gripei.

În primul rând, evitați contactul cu persoanele bolnave, iar la apariția primelor simptome, adresați-vă la medic. Dacă, totuși, aveți un bolnav de gripă în casă, trebuie să-l izolați sau în caz de necesitate, să-l spitalizați.

Pentru a vă proteja de boală spălați-vă pe mâine cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, evitați atingerea ochilor, nasului și gurii cu mâinile, străduiți-vă să tușiți și să strănutați corect. De exemplu, puteți întoarce într-o parte și apleca puțin capul. Acoperiți-vă nasul și gura, recomandabil, cu un șervețel de unică folosință sau cu o băsmăluță, pe care însă trebuie să o spălați des, alimentați-vă echilibrat, evitați aglomerațiile, etc.

Ce complicații riscăm să facem, dacă nu ne vaccinăm?

Gripa în comparație cu răceala are o evoluție mai severă. Dacă nu ne-am vaccinat și facem gripă sezonieră, iar ulterior ea nu este tratată la timp, aceasta poate duce la diferite complicații, cum ar fi pneumoniile, insuficiența aparatului respirator și acutizarea maladiilor cronice existente, pot avea loc și complicații cardiovasculare și neurologice, iar în cel mai rău caz poate avea un sfârșit letal.

Ce tip de vaccin antigripal este utilizat pentru imunizare în acest an? Din ce țară este importat acesta?

Anual, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tipul tulpinilor de virus gripal ce necesită a fi incluse în compoziția vaccinului antigripal pentru următorul sezon. Astfel, pentru sezonul 2019/2020, OMS a recomandat pentru emisfera de nord, din care face parte și Moldova, 2 tipuri de vaccin antigripal: tetravalent și trivalent. Cel trivalent ne protejează împotriva gripei A(H1N1), A(H3N2) și B (Victoria), iar cel tetravalent ne protejează inclusiv și împotriva gripei provocate de virusul B (Yamagata). Acum în Moldova este în proces campania de imunizare cu vaccinul antigripal tetravalent inactivat ”Vaxigrip Tetra”, produs în Franța.

Este diferit acest vaccin de cel din anii precedenți?

Vaccinul antigripal cu care se imunizează acum populația Republicii Moldova este un vaccin cu virus fragmentat, inactivat, tetravalent, ceea ce înseamnă că ne protejează împotriva celor 4 tipuri de virusuri gripale. Chiar dacă în sezonul trecut, a fost utilizat în primul tur de imunizări același tip de vaccin antigripal, ”Vaxigrip Tetra” de la același producător, totuși ele diferă prin compoziția lor. Pentru sezonul 2018/2019, OMS a recomandat alte tulpini de virusuri gripale împotriva gripei A(H1N1), A(H3N2) și B. Deci, în fiecare sezon compoziția vaccinului antigripal se schimbă. De exemplu pentru A(H1N1) în sezonul precedent a fost tulpina Michigan, în acest sezon este Brisbane.

Cine trebuie să se vaccineze în mod obligatoriu?

De vaccinarea antigripală beneficiază contingentele de angajați care intră des în contact cu oamenii și grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire. Aceștia sunt copiii și adulții cu maladii cronice (insuficiență pulmonară, cardiovasculară, renală, hepatică, diabet zaharat, patologii imunodeficitare), femeile gravide, personalul medical, efectivul poliției de frontieră, serviciului vamal, armatei naționale, etc.

Se pot vaccina femeile însărcinate și copiii mici? De la ce vârstă pot fi vaccinați copiii?

Vaccinul „Vaxigrip Tetra” poate fi utilizat pentru imunizarea femeilor însărcinate și a copiilor de la 6 luni. Femeilor însărcinate li se recomandă vaccinarea antigripală, care se efectuează indiferent de trimestrul gravidității. Este necesar de menționat faptul că copii până la 9 ani, care nu au fost vaccinați anterior împotriva gripei, li se vor administra o a două doză de vaccin după un interval de cel puțin 4 săptămâni. La primirea fiecărui lot de vaccin este necesar să fie folosit acel vaccin, potrivit instrucțiunii.

Ce contraindicații există pentru vaccinarea antigripală?

Vaccinul împotriva gripei sezoniere practic nu are contraindicații. Acest vaccin este contraindicat doar persoanelor care sunt alergice la ouă. De asemenea, este contraindicat persoanelor care sunt deja răcite și au febră, dar după însănătoșire acestea se pot vaccina.

Ce reacții adverse pot apărea după administrarea vaccinului antigripal?

În unele cazuri după administrarea vaccinului antigripal, pot apărea reacții adverse locale, ușoare ca durerea la locul de injectare, înroșire, umflare, durere de cap, durere musculară, etc. Există foarte rar și reacții adverse severe, dar astfel de reacții pe parcursul ultimelor sezoane nu au fost raportate. În ultimii ani în Republica Moldova a fost depistată și raportată o reacție adversă de tip local la administrarea vaccinului antigripal, care practic s-a vindecat la a treia sau a patra zi.

Care este perioada optimă de administrare a vaccinului împotriva gripei sezoniere?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca vaccinarea să fie efectuată în emisfera de nord cu o lună înainte de debutul epidemiei, în lunile octombrie – decembrie, dar în funcție de disponibilitatea vaccinului se poate efectua și în următoarele luni.

Poate fi administrat vaccinul după începerea epidemiei de gripă, în cazul în care nu s-a reușit în timp efectiv? Reușesc în acest caz să se formeze anticorpii protectori?

În cazul în care vaccinarea împotriva gripei nu s-a făcut înainte de debutul epidemiei, este necesar să vă imunizați imediat ce vaccinul este disponibil, deoarece până la finele sezonului mai rămân câteva luni, perioadă în care veți fi protejat. Imunitatea antigripală începe după 7 zile de la vaccinare, devine eficientă după 14 zile de la administrarea vaccinului, iar eficiența maximă o atinge la 21 de zile după vaccinare.

Cât timp rămânem imuni după administrarea vaccinului și când trebuie să ne revaccinăm?

Imunitatea obținută în urma vaccinării antigripale are o durată îndelungată, dar vă reamintesc că în fiecare sezon tulpinile de virus gripal se modifică, și ca rezultat nu avem imunitate anume pentru aceste tulpini. Din această cauză este necesar să ne vaccinăm în fiecare sezon.

Unde poate fi făcut vaccinul antigripal? Este gratuit?

Vaccinarea antigripală se face gratuit, în limita stocului disponibil, adresându-vă la medicul Dvs de familie.

Ce ne-ați sfătui?

Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripa sezonieră. Nu ezitați să obțineți imunitate împotriva acestei maladii!

Comments on 'Metodele nespecifice de profilaxie ale gripei sunt foarte importante, dar nu pot înlocui vaccinul antigripal' (0)

Comments are closed.