Misiunea UNICEF de elaborare a procedurilor de operare standard în managementul efectiv al vaccinurilor

Posted on 24/11/2016 in Comunicat de presă by admin

În perioada 21-24 noiembrie la CNSP s-a desfășurat atelierul de instruire a specialiștilor din cadrul Centrelor de Sănătate Publică de nivel național și teritorial privind elaborarea procedurilor de operare standard (POS) în managementul efectiv al vaccinurilor după metodologia Organizației Mondiale a Sănătății cu susținerea UNICEF.

28.11.2016_4

Atelierul a fost condus de către Irina Mikheeva, expert OMS, DH, profesor, șef laboratorul științific de imunoprofilaxie din cadrul Institutului Central de Cercetări Științifice în domeniul Epidemiologiei din Moscova, Federația Rusă și Laura Țurcan, dr.șt.med., șef secție Epidemiologia bolilor prevenibile prin vaccinări, Centrul Național de Sănătate Publică.

28.11.2016_0

 

28.11.2016_1

 

28.11.2016_2

28.11.2016_3

Cursul de instruire a fost unul comprehensiv, conținând suport material atât teoretic, cât și practic, prin efectuarea diferitor activități de grup, cu prezentarea rezultatelor în plen, relevante în pregătirea și creșterea capacităților personalului din cadrul centrelor de sănătate publică și instituțiilor medico-sanitare publice de nivel național și teritorial în efectuarea și adaptarea POS-lor de management efectiv al vaccinurilor la activitatea zilnică pe care o desfășoară. De asemenea, a fost evaluată situația curentă a sistemului existent prin vizitarea a două depozite de păstrare a preparatelor imunobiologice și consumabilelor, ulterior fiind apreciate conform cerințelor în vigoare.
Astfel, participanții atelierului de lucru au conștientizat importanța creării procedurilor operaționale standarde a căror implementare va asigura indici înalți de performanță în managementul efectiv al vaccinurilor. Medicii epidemiologi de la nivelul național și teritorial urmează să elaboreze, conform cerințelor OMS, procedurile operaționale standard pe care trebuie să le implementeze în practica zilnică.

Notă: Procedurile operaționale standard prezintă un set de instrucțiuni scrise care descriu o activitate de rutină sau repetitivă. Acesta oferă informațiile necesare pentru a efectua în mod corect și consecvent o sarcină cu cuprinderea cunoștințelor instituționale. Procedurile de operare standard în managementul efectiv al vaccinurilor sunt o recomandare a OMS-ului pentru consolidarea capacităților de gestionare a vaccinurilor după un standard ridicat de management al calității, fiind un element esenţial al unui lanţ eficient de aprovizionare cu vaccin.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii: 022574590

Comments on 'Misiunea UNICEF de elaborare a procedurilor de operare standard în managementul efectiv al vaccinurilor' (0)

Comments are closed.