Moldova îşi va împărtăşi experienţa în domeniul promovării sănătății și dezvoltării parteneriatelor multisectoriale pentru sănătate, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Oraşe Sănătoase”

Posted on 13/09/2018 in Comunicat de presă by admin

A şaptea Conferinţă Internaţională „Oraşe sănătoase” (City Health International) va avea loc în oraşul Odessa, Ucraina, în perioada 13-14 septembrie 2018. În cadrul acesteia, Republica Moldova își va împărtăși experiența în domeniul promovării sănătății și dezvoltării parteneriatelor multisectoriale pentru sănătate. Evenimentul este organizat de „Alianţa pentru Sănătate Publică” din Ucraina, AFEW International din Olanda şi autorităţile publice din or. Odessa, în colaborare cu organizaţia Knowledge Action Change din Marea Britanie. Tema ediţiei din acest an a Conferinţei este „Oraşele sănătoase într-o epocă a schimbării”.

Orașul Odessa a fost ales în calitate de gazdă a Conferinţei, pornind de la experienţa pe care o are în domeniul sănătăţii publice. La eveniment vor participa delegaţi din întreaga lume care vor discuta în ce mod oraşele fac față unui număr tot mai mare al populaţiei în contextul unei urbanizări accentuate, cum răspund provocărilor economice şi de mediu în continuă transformare, sau cum reușesc să se adapteze schimbărilor de comportament ale populației. Scopul evenimentului este de a promova sănătatea şi bunăstarea oamenilor în mediul urban.

Republica Moldova va fi reprezentată la Conferință de un grup de medici specialiști din cadrul  Agenției Naționale de Sănătate Publică, dar și de delegați din partea Proiectului „Viață Sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”, implementat de Institutul Tropical și de Sănătate Publică din Basel și finanțat de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare. Proiectul are drept unul din obiective consolidarea capacităţilor echipelor multisectoriale la nivel de raion, pentru a sprijini includerea sănătății în toate domeniile de activitate. Astfel, reprezentanți ai sectorului de sănătate și cel social, ai administrației publice locale, ai sistemului de educație, poliției și altele sunt încurajați să examineze împreună profilul de sănătate al raionului lor și să extrapoleze datele în propria localitate, identificând prioritățile privind sănătatea publică pentru fiecare comunitate în parte.

Carolina Cerniciuc, Consultant al proiectului ”Viaţă Sănătoasă”, va susţine în cadrul Conferinţei o prezentare cu tema „Oraşe sănătoase – Dezvoltarea parteneriatelor multisectoriale pentru a avea rezultate în domeniul sănătății în Republica Moldova”.

„Scopul nostru este să împărtășim experiența Moldovei în domeniul abordării intersectoriale și promovării sănătății în toate politicile publice. De asemenea, pentru noi este important ca specialiștii din Moldova să participe la astfel de evenimente de talie internațională unde sunt discutate probleme stringente cu care ei se confruntă zi de zi, pentru a se convinge că acestea nu sunt caracteristice doar țării noastre. Atunci când conştientizezi că problema este una globală, când faci schimb de experiență, când vezi instrumente noi pe care le aplică alte ţări în chestiuni similare, cu siguranță, îți îmbunătățești nivelul de profesionalism și îți extinzi orizontul de cunoaștere. O conferință internațională este întotdeauna o platformă excelentă pentru a prelua experienţa care şi-a demonstrat deja eficacitatea”, consideră Carolina Cerniciuc.

Divizat pe sesiuni, programul Conferinței este conceput astfel încât să abordeze un spectru larg de subiecte care vizează sănătatea populației în orașe, precum alimentația sănătoasă și efortul fizic, migrația și problemele de sănătate pe care aceasta le comportă, soluții online pentru acordarea primului ajutor medical, sporirea accesului persoanelor cu mobilitate scăzută în transportul public, priorități în domeniul sănătății, drepturile omului și stigmatizarea persoanelor HIV, îmbătrânirea sănătoasă și activă, asigurarea sănătății publice la nivel local.

Aici echipa Republicii Moldova va prezenta și posterul cu genericul ”Orașe sănătoase – mod sănătos de viață, dezvoltarea mesajelor eficiente pentru schimbarea comportamentelor în Republica Moldova”.

Ediţia de anul trecut a Conferinţei Internaţionale „Oraşe Sănătoase” s-a desfășurat în or. Basel, Elveţia şi a avut ca temă „Împuternicire, Implicare şi Parteneriat: participarea la dezvoltarea oraşelor sănătoase prin cunoaştere, acţiune, schimbare”. Prima ediție a Conferinţei a avut loc în 2012 la Londra.

Comments on 'Moldova îşi va împărtăşi experienţa în domeniul promovării sănătății și dezvoltării parteneriatelor multisectoriale pentru sănătate, în cadrul Conferinţei Internaţionale „Oraşe Sănătoase”' (0)

Comments are closed.