„Noi Putem. Eu Pot.” este sloganul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului– 4 februarie 2018

Posted on 02/02/2018 in Comunicat de presă by admin

 

Anual, la 4 februarie în lume este marcată Ziua Mondială de prevenire a cancerului. Pentru al treilea an consecutiv, evenimentul se desfășoară cu genericul: „Noi Putem. Eu pot.” și identifică modul în care fiecare dintre noi – fie în colectivități sau comunități, fie individual ne putem aduce aportul pentru a reduce povara globală a cancerului.

Epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească. În prezent peste 8,8 milioane de persoane mor anual de cancer la nivel mondial, dintre care 4 milioane sunt decese premature (vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani). În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de cancer vor crește până la peste 14 milioane pe an.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53 mii de persoane trăiesc astăzi fiind diagnosticați cu diferite tipuri de cancer (în anul 2016 prevalența totală a fost de 1490,4 cazuri la 100 mii locuitori), anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi de cancer (incidența – 279,6 cazuri la 100 mii locuitori în anul 2016). În ansamblu maladiile oncologice constituie cea de-a doua cauză principală a mortalităţii din ţară, după maladiile cardiovasculare, fiind o problemă prioritară pentru sistemul sănătăţii. În perioada anilor 2012 – 2016 s-a atestat o creștere a nivelului de mortalitate prin cancer – de la 163,2  până la 175,3 cazuri la 100 mii populație.

Printre principalii factori modificabili de risc responsabili pentru creşterea riscului de dezvoltare a cancerului se numără fumatul, alimentația nesănătoasă, lipsa de activitate fizică, supraponderalitatea şi obezitatea, consumul nociv de alcool, care sunt determinaţi de stilul de viaţă al omului şi depinde numai de el ca să şi-l modifice înspre sănătate.

Educarea și informarea populației despre legăturile dintre stilul de viață și nivelul riscului de apariție a cancerului este primul pas eficient în prevenirea lui. Factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zaharurile şi sarea, consumul redus de fructe şi legume, precum și abuzul de alcool, inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% din decesele provocate de cancerul sistemului digestiv, la sân și de prostată.

Realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU, vine să contribuie la promovarea progreselor în domeniul cancerului și al bolilor netransmisibile, în special în țările cu venituri mici și mijlocii, care abordează aceste epidemii cu resurse insuficiente. Conform Planului Organizației Mondiale a Sănătății de Acţiune globală pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile în perioada 2013-2030, s-a stabilit o țintă globală de reducere cu 25% a mortalității premature prin cancer, prin realizarea următoarelor acțiuni:

 • Creşterea implicării politice în prevenţia şi controlul cancerului.
 • Coordonarea şi intensificarea cercetărilor în domeniul patologiei oncologice și a mecanismelor carcinogenetice.
 • Dezvoltarea strategiilor preventive şi de control.
 • Generarea unor noi cunoştinţe şi diseminarea celor existente.
 • Dezvoltarea standardelor/instrumentelor pentru ghidarea planificării şi implementării intervenţiilor preventive, pentru depistare precoce, tratament şi îngrijire paliativă.
 • Fortificarea sistemelor de sănătate la nivel naţional și local pentru a putea asigura vindecarea şi îngrijirea pacienţilor cu această patologie.
 • Asigurarea asistenţei tehnice pentru transferul rapid şi eficient a celor mai bune intervenţii practice, în ţările mai slab dezvoltate.

Ținta națională este o reducere cu 7 % a mortalității premature prin cancer, către anul 2025 ( conform Programului național de control al cancerului pentru anii 2016 – 2025, aprobat prin HG nr. 1291 din 02.12.2016).

Desfășurându-se sub sloganul „Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de prevenire a cancerului explorează diferite acţiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieţi, pentru a atinge o mai mare echitate în asistarea cancerului. Aşa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare dintre noi avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor şi comunităţilor. Mai mult de o treime dintre aceste decese pot fi prevenite și, dacă sunt depistate suficient de devreme, multe tipuri de cancer pot fi vindecate.

Noi putem: să schimbăm percepțiile, să creăm medii sănătoase, să îmbunătățim accesul la îngrijiri oncologice, să formăm personal competent în oncologie, să influențăm schimbarea politicilor, să încurajăm investițiile în lupta împotriva cancerului, să colaborăm pentru un impact mai puternic.

Eu pot: să aleg un stil de viață sănătos, să înțeleg că depistarea precoce salvează vieți, să solicit sprijin și să-i sprijin pe alții, să-mi controlez boala, să iubesc și să fiu iubit, să fiu eu însumi, să revin la muncă, să împărtășesc povestea mea, să vorbesc deschis.

Important de reținut! Unele recomandări generale privind prevenirea cancerului:

 • Mențineți greutatea corporală în limite normale pe tot parcursul vieții.
 • Adoptați un mod de viață, care să includă activitate fizică cel puțin 30 de minute în fiecare zi.
 • Limitați consumul de alimente cu conținut crescut în grăsimi sau conținut scăzut în fibre. Evitați băuturile îndulcite cu zahăr.
 • Consumați multe fructe, legume și cereale.
 • Limitați consumul de carne roșie și evitați carnea procesată.
 • Limitați consumul de băuturi alcoolice.
 • Limitați consumul de sare și alimente procesate cu sare.
 • Nu fumați. Evitați expunerea dvs. și a copiilor la fumul de țigări.
 • Evitați expunerea îndelungată la razele ultraviolete.
 • La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

 

Notă: Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului este o inițiativă a Uniunii Internaționale pentru Controlul Cancerului – Union for International Cancer Control (UICC), organizație neguvernamentală care unește comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echității și integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate și dezvoltare și susținută de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul 022574700

Pentru mai multă informaţie apelaţi la tel.:  022574655; 068092322

 

Comments on '„Noi Putem. Eu Pot.” este sloganul Zilei Mondiale de prevenire a cancerului– 4 februarie 2018' (0)

Comments are closed.