Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere

Posted on 13/07/2018 in Comunicat de presă by admin

În ultima perioadă, se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci, în rândul populaţiei Republicii Moldova. Doar în perioada 09-13 iulie curent, au făcut intoxicație la ciuperci 11 persoane mature și 6 copii, dintre care un copil a decedat.

Pe parcursul anului 2018, au fost înregistrate 41 de cazuri de intoxicație cu ciuperci, cu implicarea a 39 bolnavi din mai multe teritorii administrative ale țării. Majorarea numărului de intoxicații este cauzată de volumul mare de precipitanții din ultima perioadă, fapt ce a dus la creșterea abundentă a ciupercilor, oamenii având acces de a le procura din locuri neautorizare de pe traseele naționale.

În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpiraţia excesivă. După 6 ore – bolnavul poate acuza cefalee, ameţeală, agravarea stărilor de vomă. După 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală, ce pot cauza decesul persoanei afectate.

Unele ciuperci pot căpăta proprietăți toxice, fiind consumate în combinaţie cu alcoolul.

În special, copiii prezintă un grup vulnerabil expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală.

 

Este important să Vă adresați medicului, la apariția primelor simptome de intoxicaţie!

Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă populaţiei să fie prudentă în consumul de ciuperci, iar pentru prevenirea intoxicației să respecte următoarelor reguli:

– Ciupercile care nu le cunoaşteţi sau care vă provoacă suspiciune nu trebuie consumate sau degustate, mai ales în formă crudă;

– Nu procuraţi ciuperci de pe marginea drumurilor, de la persoane necunoscute, sau din locuri neautorizate;

– Nu colectaţi ciupercile, chiar şi cele comestibile cunoscute, din parcurile orăşeneşti, scuaruri, din vecinătatea drumurilor şi a căilor ferate, de la gunoişti. Ciupercile acumulează substanţe toxice şi devin necomestibile;

– Nu implicaţi în procesul de colectare copiii și limitaţi consumul ciupercilor în raţia alimentară a acestora;

– Alegeţi ciupercile culese înainte de preparare;

– Nu conservaţi ciupercile în condiţii casnice prin ermetizare. Ciupercile nu pot fi spălate bine de sol, în care se pot găsi forme sporulate ale agentului patogen al botulismului, care, în condiţii anaerobe (fără aer) din conserve produce toxine, provocând o intoxicaţie gravă la om – botulismul. Fierberea timp de 5 ore nu distruge aceşti spori.

 

Conştientizarea pericolului otrăvirilor cu ciuperci şi respectarea regulilor expuse mai sus vor minimaliza riscul intoxicațiilor!

Comments on 'Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere' (0)

Comments are closed.