O misiune a OMS acordă sprijin tehnic în definitivarea proiectului Strategiei naționale pentru supravegherea și combaterea rezistenței antimicrobiene

Posted on 07/11/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) găzduieşte, în perioada 05–07 noiembrie 2018, Misiunea Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Atelierul de lucru intersectorial pentru definitivarea Strategiei Naţionale pentru supravegherea şi combaterea rezistenței antimicrobiene pentru anii 2019-2028 și Planului de acțiuni în baza Dispoziției Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) nr.556d din 31.10.2018.

Proiectele documentelor menționate au fost avizate, pe parcursul anului curent, de autoritățile publice responsabile și consultate conform procedurii stabilite, fiind plasate pe pagina “www.particip.gov.md”.

Procesul de avizare a implicat autoritățile centrale (Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Justiției), instituțiile din domeniu (Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor), Compania Națională de Asigurări în Medicină și  Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.

DSC_7515

În perioada elaborării proiectelor Strategiei și a Planului de acţiuni, grupul de lucru intersectorial a beneficiat de suportul tehnic al OMS, inclusiv al expertului internaţional dna Elizabet Stokle.

În cadrul Misiunii și a Atelierului de lucru intersectorial, toți actorii implicați desfăşoară discuții tehnice pe marginea costurilor activităţilor propuse pentru implementarea Strategiei naționale pentru supravegherea și combaterea rezistenței antimicrobiene și identificarea surselor bugetare.

Dovezile internaționale reflectate în raportul Băncii Mondiale („Drug-resistant infections, a threat to our economic future”, March 2017, World Bank) arată că investițiile în combaterea rezistenței antimicrobiene constituie unele dintre cele mai mari şi mai importante contribuţii de dezvoltare durabilă.

La nivel național, impactul fenomenului de rezistență antimicrobiană va fi redus în rezultatul implementării măsurilor cost-eficiente de stopare a consumului irațional de antimicrobiene și reducere a rezistenței antimicrobiene, astfel contribuind la creșterea economică, la bugetele de asistență medicală durabilă în sectorul uman și veterinar.

DSC_7527   DSC_7525

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

 

Comments on 'O misiune a OMS acordă sprijin tehnic în definitivarea proiectului Strategiei naționale pentru supravegherea și combaterea rezistenței antimicrobiene' (0)

Comments are closed.