Participarea specialiştilor ANSP la cea de-a 5-a Conferință Europeană privind Școlile care Promovează Sănătatea

Posted on 26/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

În perioada 20 – 22 noiembrie, curent, o echipă de specialiști din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova au participat la cea de-a 5-a Conferință Europeană privind Școlile care Promovează Sănătatea cu genericul ”Sănătate, Bunăstare și Educație: Construirea unui viitor durabil”.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Sănătății al Federației Ruse, în colaborare cu Biroul Regional al OMS pentru Europa, Rețeaua Europeană a Școlilor ce Promovează Sănătatea în or. Moscova, Federația Rusă.

Noțiunea de Şcoli ce Promovează Sănătatea (ȘPS) a apărut la sfârșitul anilor ’80 ca un concept de abordare pozitivă și holistică a sănătății la nivel de școală, care necesită implicarea întregii comunități școlare și din afara școlii.

Încă de la început, ȘPS a devenit una dintre cele mai puternice inițiative de promovare a sănătății cu peste 30 de ani de experiențe bogate și dovezi de bune practici. Alături de rețelele locale și naționale Rețeaua Europeană de Școli care promovează sănătatea (SHE) s-a dezvoltat în cea mai durabilă rețea, care include acum 31 de țări din Europa și Asia Centrală și încă se extinde. 

Prima conferință europeană cu privire la ŞPS a avut loc la Salonic, Grecia, în 1997, prezentând principalele principii pentru promovarea sănătății în școli. Rezoluția de la această conferință prevede că fiecare copil și tânăr din Europa are dreptul să fie educat într-o școală care promovează sănătatea, îndemnând guvernele din toate țările europene să adopte abordarea școlii care promovează sănătatea.

Cea de-a doua conferință ȘPS a avut loc în Egmond aan Zee, Olanda în 2002. Rezultatul acelei conferințe a fost „Agenda Egmont: un nou instrument pentru a ajuta la stabilirea și dezvoltarea promovării sănătății în școli și sectoare conexe din Europa”, care a evidențiat condițiile, planificarea și evaluarea – ca fiind esențiale pentru dezvoltarea și susținerea școlilor ce promovează sănătatea.

Șapte ani mai târziu, a avut loc cea de-a 3-a conferință ȘPS la Vilnius, Lituania, cu scopul de a face un pas următor în promovarea sănătății școlare în Europa prin acțiuni comune între sectoare și peste hotare. În cadrul acestei conferințe, tinerii au jucat un rol activ în a-și împărtăși ideile și a lucra împreună pentru a face școala lor un loc mai bun pentru a munci și a învăța. Rezoluția de la Vilnius „Școli mai bune prin promovarea sănătății” a prezentat valorile de bază ale ŞPS din Europa și a subliniat că educația și sănătatea au scopuri comune și se completează reciproc.

A 4-a Conferință Europeană privind școlile ce promovează sănătatea a avut loc la Odense, Danemarca, în 2013. Conferința a avut ca rezultat „Declarația Odense: ABC-ul nostru pentru echitate, educație și sănătate”, cu vocile tinerilor din patru țări europene incluse. În cadrul acelei conferințe, valorile de bază și pilonii promovării sănătății școlare au fost recunoscute ca o contribuție puternică la obiectivele cadrului politic al OMS pentru sănătate și bunăstare în Europa, Sănătate 2020.

Cea de-a 5-a Conferință Europeană a SPS și-a  propus să consolideze, să difuzeze și să împărtășească experiența țărilor în domeniul cercetărilor, politicilor și practicilor pentru  promovarea și educația sănătății în școli. Lucrările conferinței s-au concentrat pe o mai bună sănătate, educație pentru bunăstarea tuturor, activând în parteneriat sectoarele educației și sănătății pentru progresul și dezvoltarea durabilă a societății.

 

Comments on 'Participarea specialiştilor ANSP la cea de-a 5-a Conferință Europeană privind Școlile care Promovează Sănătatea' (0)

Comments are closed.