“Păstrați promisiunea. Opriți pneumonia acum” – este sloganul Zilei Mondiale a pneumoniei din 12 noiembrie 2016

Posted on 02/11/2016 in Comunicat de presă by admin

Ziua Mondială a pneumoniei este oportunitatea focusării asupra provocărilor de sănătate a copiilor din lume prin sensibilizarea cu privire la pneumonie, promovarea prevenirii și tratamentului, generarea acțiunilor de luptă împotriva bolii prin reunirea donatorilor, factorilor de decizie politică, profesioniștilor în domeniul sănătății și a publicului larg.

02.11.2016

“Păstrați promisiunea. Opriți pneumonia acum” – genericul Zilei Mondiale a pneumoniei din acest an semnifică că problema pneumoniei rămâne extrem de actuală fiind cauza principală de deces pentru copiii din întreaga lume – 15% din totalul deceselor copiilor sub 5 ani sau 920 136 copii decedaţi în 2015. Cauzată de virusurii, bacterii sau fungi, pneumonia poate afecta oamenii de orice vârstă şi din orice țară, marea majoritate din decesele copiilor de pneumonie se înregistrează însă în țările sărace, unde ar putea fi prevenită prin imunizare, nutriție adecvată, abordarea factorilor de mediu.
În pofida faptului că, în Republica Moldova, în ultimii doi ani incidenţa şi mortalitatea prin bolile aparatului respirator la copii până la 5 ani sunt în uşoară scădere, această problemă totuşi rămâne a fi actuală pentru sănătatea publică (incidenţa: 716,9 cazuri la 1000 de copii de vârsta respectivă în 2015 faţă de 731,0 în 2014; mortalitatea: 1,4,0 decese la 1000 copii în 2015 faţă de 2,0 decese în 2014).
La copiii sub 5 ani manifestările pneumoniei virale și bacteriene sunt similare, însă simptomele la virală pot fi mai numeroase – copiii manifestă tuse și / sau respirație dificilă, cu sau fără febră, şi este diagnosticată la prezența respirației rapide; sugarii nu mănâncă, nu beau, pot avea stare de inconștiență, hipotermie și/sau convulsii.
Datorită imunităţii naturale majoritatea copiilor sănătoși luptă cu infecția, însă copiii cu sistemul imun compromis (malnutriție sau subnutriție, cei care nu sunt alăptați la sân în mod exclusiv, HIV simptomatică, rujeola,) sunt supuşi unui risc mai mare de a dezvolta sau contracta pneumonia.
De asemenea, cresc susceptibilitatea copilului la pneumonie şi factorii de mediu, precum poluarea aerului din interior prin gătit, încălzitul cu combustibil pe bază de biomasă (lemn, bălegar), spaţiile aglomerate, aerisire insuficientă, fumatul pasiv, alimentația săracă în vitamine şi substanțe nutritive, etc.
Măsurile de prevenire a pneumoniei și diareii la copii trebuie abordate de comun:
• Integrarea: pneumonia și diareea sunt liderii ucigași a copiilor până la 5 ani și pot fi abordate cu intervenții comune: accesul la apă sigură, canalizare și igienă personală (spălatul pe mâini), care sunt intervențiile esențiale pentru a preveni răspândirea diareii, pneumoniei și altor boli.
• Prevenirea: este dificil de a promova un set de practici sănătoase, mai ales pentru copiii din țările sărace, care nu au acces la asistență medicală și tratament. Este suficient de a promova o singură intervenție pentru a preveni pneumonia și diareea.
• Povara: bolile diareice sunt cele mai frecvente cauze de boală a copilăriei și a doua boală lider ucigaș în rândul copiilor din întreaga lume.
• Acces: 90% din decesele de boli diareice la copii sunt în Asia de Sud și Africa sub-sahariană, unde accesul la apă potabilă, salubrizare și de îngrijire medicală de urgență este limitat.
• Împovărare: boala diareică joacă un rol important în compromiterea sănătății și poate duce la tulburări cognitive și răspuns imun slab, împiedicând copiii să ajungă la potențialul intelectual și fizic maxim.
• Progres: s-a dovedit, că intervențiile de salvare a vieții pentru prevenirea și tratarea bolilor diareice există. În ultimele 3 decenii, milioane de vieți de copii au fost salvate datorită accesului la instalații sanitare îmbunătățite și tratamente de hidratare simple, și mai recent – noi vaccinuri împotriva pneumoniei și infecției rotavirale.
Prevenirea pneumoniei la copii este o componentă esențială a unei strategii de reducere a mortalității infantile. Imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeolă și tusei convulsive este cel mai eficient mod de a preveni pneumonia.
Nutriția adecvată este esențială pentru îmbunătățirea protecției naturale ale copiilor, începând cu alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață.
Abordarea unor factori de mediu, cum ar fi poluarea aerului din interior, prin furnizarea de sobe de interior la prețuri accesibile și încurajarea igienei bune în casele aglomerate, reduce numărul de copii care se îmbolnăvesc de pneumonie.
La copiii infectați cu HIV, pentru a reduce riscul de a contracta pneumonia antibioticul este administrat zilnic.
Recent, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, au lansat un plan global pentru prevenirea și controlul pneumoniei și diareei (GAPPD) în scopul reducerii deceselor de pneumonie la mai puțin de 3 copii la 1000 născuți vii, și de diaree la mai puțin de 1 copil la 1000 născuți vii până în 2025, iar aceasta se va putea realiza prin controlul pneumoniei cu o combinație de intervenții pentru a proteja, a preveni și trata pneumonia la copii prin următoarele acțiuni:
* a proteja copiii de pneumonie, inclusiv prin promovarea alăptării exclusive și o alimentație complementară adecvată;
* a preveni pneumonia prin vaccinare, spălarea mâinilor cu săpun; reducerea poluării aerului din interiorul casnic, prevenirea HIV;
* a trata corect copii cu pneumonie, concentrându-se și asigurându-se că fiecare copil bolnav are acces și dreptul de îngrijire, fie de la un lucrător de sănătate comunitar sau instituție de sănătate în cazul în care boala este severă, și există acces la antibiotice și oxigen pentru tratamentul cazurilor severe de pneumonie.
Ziua Mondială a pneumoniei este o ocazie de a lua măsuri în numele tuturor copiilor lumii: autoritățile responsabile trebuie să ofere familiilor instrumentele de care au nevoie pentru a preveni și trata pneumonia la copii; lucrătorii din domeniul sănătății să practice metode bazate pe dovezi pentru a minimiza suferința cauzată de pneumonie și promova mesaje exacte cu privire la tratamentul și prevenirea pneumoniei; iar cercetătorii – să exploreze inovațiile, în special cele care se adresează reducerii inechității de acces la vaccinuri pneumococice, diagnosticare și tratament.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
apelaţi la tel.: 022574683; 022208888; 022208850

Comments on '“Păstrați promisiunea. Opriți pneumonia acum” – este sloganul Zilei Mondiale a pneumoniei din 12 noiembrie 2016' (0)

Comments are closed.