În perioada 14 – 20 noiembrie 2016 se desfășoară Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice

Posted on 13/11/2016 in Comunicat de presă by admin

   Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice este o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății, scopul cărea este de a spori gradul de conștientizare a importanței combaterii rezistenței la antibiotice și a preveni răspândirea acestui fenomen.

   La 25 mai 2015, Planul global de acțiuni privind combaterea rezistenței antimicrobiene a fost aprobat la a 68-a Asamblee Mondială a Sănătății cu susținerea Organizației Națiunilor Unite pentru Agricultura și Alimentație (FAO) si Organizației Mondiala pentru Sănătatea Animalelor (OIE ).

Din cele 5 obiective strategice ale Planului global, obiectivul primar este îmbunătățirea gradului de cunoaștere și înțelegere a rezistenței antimicrobiene printr-o comunicare eficientă, educație și formare profesională.

În scopul atingerii acestui obiectiv, în noiembrie 2015 Organizația Mondială a Sănătății a lansat Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice.

Anul curent, Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice este marcată la 14 – 20 noiembrie. Acesta va fi marcat de factorii de decizie, sistemul de sănătate umană, sănătatea animalelor cu implicarea elevilor/studenților prin evenimente de sensibilizare atât la nivel global, cât și național.
În Republica Moldova, conform Ordinului comun al Ministerului Sănătății (nr.847 din 02.11.2016) și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (nr.335 din 02.11.2016), cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății, în perioada 14 – 20 noiembrie 2016, v-a fi marcată Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice cu genericul „Antibioticele: administrați cu grijă” (Ordinul MS și ANSA OPEN).

Pe parcursul Săptămânii Mondiale de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice „Antibioticele: administrați cu grijă!” sunt planificate evenimente în instituțiile medico-sanitare dar și în centrele comerciale de divertisment în cadrul cărora vor avea loc discuţii publice şi individuale, distribuirea materialelor promoționale și informaționale, derularea mesajelor video și petrecerea flash mob-uri privind rezistența antimicrobiană (progamul evenimentelor poate fi accesat la OPEN).

Sunteți invitați să vă alăturați Campaniei, contribuind la creșterea gradului de conștientizare și informării privind această problemă prioritară de sănătate care va contribui la utilizarea rațională al antibioticelor: numai atunci când sunt necesare – numai cu prescrierea de către un medic.

Obiectivele Campaniei sunt:
– Informarea despre faptul că rezistenta la antibiotice prezintă o problemă prioritară de sănătate la nivel global;
– Creșterea gradului de conștientizare privind necesitatea protejării antibioticelor prin utilizarea rațională;
– Sporirea rolului populației generale, lucrătorilor medicali și farmaciștilor, angajaților din sănătatea animală și factorilor de decizie în lupta împotriva rezistenței la antibiotice.

Mesajele cheie:

Chemări la acțiune PENTRU POPULAȚIA GENERALĂ:
● Utilizează antibioticele numai cu prescrierea lor de către medic;
● Nu cere antibiotice în cazul în care medicul spune că nu aveți nevoie de ele;
● Întotdeauna urmează sfatul medicului atunci când utilizezi antibioticele;
● Nu distribui sau folosi antibiotice rămase în urma unui alt tratament;
● Prevină infecțiile prin spalarea frecventă pe mâini, folosirea alimentelor sigure, evitarea contactului cu persoanele bolnave, vaccineazăte la timp.

Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice „Antibioticele: administrați cu grijă!” v-a contribuit în mod semnificativ la creșterea gradului de conștientizare de utilizare prudentă a antibioticelor și a rezistenței la antibiotice ca priorități pentru sitemul de sănătate umană și veterinară.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
contactaţi la tel.: 022574503, 022574648; 022574559

Comments on 'În perioada 14 – 20 noiembrie 2016 se desfășoară Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice' (0)

Comments are closed.