În perioada 23-29 octombrie 2016 se desfășoară Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

Săptămâna Internațională privind prevenirea intoxicațiilor cu plumb este o inițiativă a Alianței Mondiale pentru eliminarea plumbului din vopsele, care are ca scop sporirea gradului de conștientizare și promovarea acțiunilor pentru prevenirea efectelor nefaste asupra sănătății umane ca urmare a expunerii la plumb, în special la copii.

24.10.16_1

Campania promovează eforturile de a preveni intoxicațiile cu plumb la copii, și în special acțiunile de eliminare a plumbului din vopsele.
Pe parcursul campaniei, guvernele, mediul academic, industria și societatea civilă organizează activități în întreaga lume, care includ concursuri artistice, declarații oficiale de susținere, evenimente publice, ateliere și conferințe științifice.
În acest an a patra Săptămână Internațională privind prevenirea intoxicațiilor cu plumb va avea loc în perioada 23-29 octombrie 2016.
În Republica Moldova, conform dispoziției nr. 609-d din 11.10.2016 campania de informare va avea loc la 24-30 octombrie, iar tematica Săptămânii Internaționale privind prevenirea intoxicațiilor cu plumb este “Prevenirea expunerii la compușii de plumb”, cu accent special de a interzice plumbul din vopsea.

Campania are drept scop:
1. A sensibiliza populația general cu privire la pericolele plumbului, în special, a plumbul din vopsele.
2. A atenționa asupra prevenirii intoxicațiilor cu plumb, în special la copii.
3. A îndemna guvernele la acțiuni suplimentare pentru interzicerea plumbului în vopsele până în 2020.

Mesajele cheie:
1. Expunerea la plumb afectează sănătatea umană, în special copiii.
• Nu există nici un nivel sigur cunoscut de expunere la plumb. Chiar și un nivel scăzut de expunere la plumb poate provoca probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.
• Plumbul este toxic pentru organism, inclusiv pentru sistemul nervos central și creier, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun.
• Plumbul este deosebit de periculos pentru creierul copilului, cauzând dificultăți de învățare, inteligență și atenție redusă, afectarea capacității de învățare și un risc crescut de probleme de comportament.

2. Vopseaua de plumb este o importantă sursă de expunere de plumb.
• Plumbul se adaugă în vopsele pentru îmbunătățirea culorii și uscare rapidă.
• Atunci când este utilizat în case, școli și locuri de joacă, aceasta poate fi o sursă de expunere la plumb a copiilor.
• Este mult mai rentabil de a interzice plumbul în vopsele și de a promova metode alternative de siguranță, decât să se reabiliteze casele contaminate, școlile și locurile de joacă.
• Fabricarea vopselei fără a adăuga plumb nu implică costuri suplimentare semnificative.

3.Putem lucra împreună pentru a reduce impactul expunerii la plumbului din vopsele.
• Protejați-vă Dvs. și comunitatea studiind sursele de plumb din mediul dumneavoastră.
• Formați parteneriate cu organizațiile locale și mediul academic pentru a determina prezența plumbului în vopsele.
• Lucrați cu autoritățile și industria pentru a susține reglementarea plumbului din vopsele.
• Alăturați-vă Alianței Mondiale pentru eliminarea plumbului din vopsele pentru a ajuta la atingerea obiectivului de a interzice plumbul în vopsele în toate țările până în 2020.

Institutul pentru sănătate și evaluare din SUA a estimat că, în 2013, expunerea la plumb a reprezentat 853 000 de decese și 16,8 milioane cazuri de invaliditate din cauza efectelor asupra sănătății pe termen lung, cu cea mai mare povară în regiunile în curs de dezvoltare.
Copiii care trăiesc în regiuni în curs de dezvoltare, în cazul în care există puține controale guvernamentale privind plumbul, sunt afectați în mod disproporționat.
Plumbul este un metal toxic care în mod natural se găsește în scoarța terestră. Utilizarea plumbului pe scară largă a favorizat contaminarea extensivă a mediului, expunerea umană și probleme semnificative de sănătate publică în multe părți ale lumii.
Surse importante de contaminare a mediului se numără mineritul, topirea, activitățile de producție și de reciclare, și, în unele țări, utilizarea în continuare a vopselei cu plumb, benzina cu plumb și combustibil de aviație cu plumb.
Plumbul este utilizat în multe alte produse, de exemplu, pigmenți, vopsele, lipire, vitralii, articole din sticlă, cristal, muniție, glazuri ceramice, bijuterii, jucării, în unele produse cosmetice și medicamente tradiționale. Apa potabilă livrată prin conducte și țevi îmbinate de plumb poate conține plumb.
Expunerea la plumb în perioada gravidității sau în timpul copilăriei poate avea efecte asupra sănătății pe tot parcursul vieții, inclusiv tulburări de studiere și tulburări în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și limbă. Expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dezabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și de 6,6% din povara globală a accidentului cerebral vascular. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale. Expunerea femeilor gravide la un nivel ridicat de plumb poate provoca pierderea sarcinii, nașterea unui copil mort, naștere prematură și greutate mică la naștere, precum și malformații minore. Nu există și nici nu se cunoaște un nivel sigur de expunere la plumb.
Vopseaua de plumb prezintă un risc semnificativ de intoxicare cu plumb, mai ales atunci când este utilizată în casă. Vopsea de plumb se deteriorează si creează praf.
Copiii pot inhala sau ingera plumb prin praf contaminat și sol. In timp ce multe țări au interdicții stabilite la vopseaua de plumb, este în continuare legal de a vinde vopsea cu plumb utilizată în case, școli și alte clădiri în mai mult de o treime din țările lumii.
O sursă importantă de expunere la plumb, în special la copii, este vopseaua care conține un nivel ridicat de plumb. Aceste vopsele sunt încă disponibile pe scară largă și folosite în multe țări pentru scopuri decorative, deși înlocuitori fără plumb sunt disponibili.
OMS elaborează în prezent ghiduri privind prevenirea și gestionarea intoxicației cu plumb, care va oferi factorilor de decizie, autorităților din domeniul sănătății publice și a profesioniștilor din domeniul sănătății publice să ia măsuri pentru reducerea expunerii la plumb și a proteja sănătatea copiilor și a adulților.
În prezent, în Republica Moldova se desfășoară un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, iar în calitate de bio-marker este folosit sângele. Rezultatele preliminare obținute demonstrează că conținutul mediu al plumbului se încadrează în intervalul de la 0,1μg/- 2,552 μg/dL (mediu 0,253 μg/dL). Acest fapt vorbește despre faptul că expunerea populației la plumb prezintă interes deosebit pentru sănătatea publică.
Totodată, există o inițiativă din partea autorităților publice centrale cu privire la interzicerea producerii, importării și/sau distribuirii vopselei ce conține compușii plumbului.
Recomandări pentru populație:
1. Identificarea posibilelor surse de plumb din jurul Dvs.
2. Limitarea utilizării produselor cu conținut de plumb.
3. Folosiți vopsele pe bază de apă/ulei și nu plumb în lucrările de reparație.
4. Fiți precauți la folosirea vopselelor în activitățile de pictură.
5. Asigurați-vă că obiectele de mobilier nu conțin plumb.
6. Nu lăsați copilul să se joace în locuri unde există obiecte sau pereți învechiți.
7. Nu procurați jucării din surse nesigure și de o calitate incertă.

Comments on 'În perioada 23-29 octombrie 2016 se desfășoară Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb' (0)

Comments are closed.