Persoanele tinere se pot îmbolnăvi, de asemenea, de forme grave ale infecției COVID–19 dacă nu sunt respectate măsurile de precauție – avertismentul OMS

Posted on 01/08/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Autoritățile internaționale accentuează din nou importanța implicării tinerilor, prin respectarea măsurilor de protecție, în controlul pandemiei COVID-19. Recent, în cadrul briefing-ului de presă, Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus a îndemnat tinerii să întreprindă măsuri de precauție, precum: igiena mâinilor, distanțarea fizică, purtarea măștii, autoizolarea în caz de boală, evitarea locurile aglomerate și adunările în masă pentru a reduce răspândirea infecției COVID – 19.

Deși dovezile actuale denotă că persoanele vârstnice sunt cele mai vulnerabile, tinerii nu sunt scutiţi de diferite forme clinice ale bolii, inclusiv cele severe. De asemenea, tinerii fiind foarte activi și deseori prin nepăsarea lor, sunt o sursă de transmitere a infecției pentru un număr mare de oameni, agravând astfel situația epidemiologică.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, cumulativ până la 31 iulie, au fost diagnosticați cu COVID – 19 7616 de persoane tinere, ce constituie aproape o treime  din toate cazurile înregistrate. Din acestea 876 cazuri au fost înregistrate printre adolescenții de vârsta 10 – 19 ani, 2627 – printre tineri de  20 – 29 ani și 4113 de persoane de 30 – 39 ani. Cu regret, s-au înregistrat și decese printre tineri, inclusiv 4 decese în grupul de vârstă 20 – 29 ani și 13 persoane au decedat la vârsta de 30 – 39 de ani.

Încă în luna martie curent directorul general al OMS avertiza populația că tinerii nu sunt de neînvins de către noul coronavirus şi că ei se pot îmbolnăvi foarte grav și chiar deceda de pe urma acestei maladii.

În acest context, îndemnăm tinerii să întreprindă toate măsurile de precauție menționate în nenumărate rânduri, să fie conștienți și să nu contribuie la transmiterea infecției persoanelor mai vulnerabile, cu patologii asociate.

Reiterăm în continuare măsurile de prevenire necesare de respectat de către tânăra generație în această perioadă de grea încercare pentru întreaga societate:

  • Evitați locurile aglomerate și evenimentele cu un număr mare de persoane;
  • Respectați distanța socială de minim 1 metru față de cei din jur;
  • Respectați igiena mâinilor și eticheta tusei sau a strănutului:
  • Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun, sau dezinfectați-le cu soluție pe bază de alcool;
  • Tușiți și strănutați într-un șervețel de unică folosință sau în cotul îndoit. Șervețelul trebuie aruncat imediat, nu depozitat. La final, nu uitați să vă igienizați mâinile.
  • Purtați mască în spațiile închise și în transportul public. Nu uitați că aceasta trebuie schimbată în mod regulat sau spălată zilnic (în cazul măștilor din bumbac) și trebuie să acopere atât nasul, cât și gura. Nu atingeți masca, ochii, nasul sau gura cu mâinile neigienizate;
  • Ajutați persoanele în etate să facă cumpărături și implicați-vă în activitățile de voluntariat. Totodată, nu le vizitați, stați acasă și apelați la serviciul 112 dacă vă simțiți rău și aveți simptomele noului coronavirus;
  • Respectați autoizolarea la domiciliu în cazul testului COVID-19 pozitiv și urmați toate indicațiile medicului;
  • Îndemnați colegii și prietenii să fie conștienți. Doar împreună putem stopa pandemia de COVID-19!
  • Implicarea ta contează. Arată că îți pasă!

Aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră.

Opriți răspândirea infecției COVID – 19!

 

 

Comments on 'Persoanele tinere se pot îmbolnăvi, de asemenea, de forme grave ale infecției COVID–19 dacă nu sunt respectate măsurile de precauție – avertismentul OMS' (0)

Comments are closed.