Plumbul din vopsea – pericol ascuns! Protejați-vă familia de expunerile la plumb!

Posted on 04/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Plumbul (Pb) este o substanță chimică de culoare argintie, toxică, distribuită din abundență, importantă și periculoasă, folosită la fabricarea vopselelor, pigmenților, glazurii ceramice, jucăriilor şi unor produse cosmetice.

Acest metal este dăunător tuturor celor expuși, în deosebi pentru copiii mici și femeile însărcinate. În organismul uman nu există aproape nicio funcție care să nu fie afectată de toxicitatea acestuia, iar din cauza proprietății cumulative, metalul este stocat la nivelul dinților și a oaselor cu o persistență de circa 20 de ani.

Conform estimărilor Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) în 2017, expunerea excesivă la plumb a produs 1,06 milioane de decese și 24,4 milioane de ani de viață sănătoși pierduți la nivel mondial din cauza efectelor nefaste pe termen lung asupra sănătății.

La niveluri ridicate de expunere acută, plumbul atacă creierul, sistemul nervos central, poate provoca comă, convulsii și chiar moarte. Anual, creșterea nivelului de plumb în sânge provoacă dereglări mentală la peste 0,6 milioane de copii la nivel global.

Copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la efectele toxice ale plumbului, ei absorb de 4-5 ori mai mult plumb decât adulții și pot suferi efecte adverse profunde și permanente asupra sănătății.

Sursele principale de expunere la plumb sunt: vopsele (inclusiv vopseaua veche, cea care se cojește de pe fațade), jucării, produse cosmetice, produse din ceramică, toboganele, materialele de îngrădirea a terenurilor de joacă, glazuri pentru teracotă, cărțile care au în conținutul lor plumb.

La adulți, plumbul are impact nefast provocând halucinații, tensiunea arterială crescută, dureri de cap și musculare, anemie, pierderi de memorie, insomnie, gust metalic în gură, avort spontan sau naștere prematură, crize, comă și chiar deces (în cazul netratării afecțiunii).

Pentru protejarea şi prevenirea intoxicaţiilor cu plumb, specialiștii ANSP recomandă:

  • spălarea mâinilor copiilor după ce s-au jucat;
  • igienizarea încăperilor în mod regulat, pentru a îndepărta praful care poate conţine particule de plumb;
  • folosirea vopselelor fără conţinut de plumb, atât în lucrările de construcţii, cât şi în pictură la tipărirea cărților pentru copii;
  • procurarea jucăriilor din locuri sigure/autorizate;
  • folosirea veselei, vaselor, tigăilor care nu conţin plumb;

Reducerea sau excluderea riscului plumbului pentru sănătatea umană, în special a copiilor, este posibilă prin reglementarea stringentă a compoziției acestora în vopsele. În acest context, Agenția Națională Pentru Sănătate Publică, informează că, în temeiul Anexei nr.1 la Legea nr. 10 din 03.02.2009 privind Supravegherea de Stat a Sănătăţii Publice, toți producătorii, importatorii și comercianții vopselelor, lacurilor și altor produse de acoperire din categoria acestora au obligativitatea de a deține avizul sanitar la aceste produse.

În acest sens, ANSP vine cu un apel către agenții economici de a evita plasarea pe piață și comercializarea vopselelor cu plumb în lipsa avizării sanitare prealabile.

Nu ezitați să obțineți avizul sanitar la vopsele!

 

Pentru mai multe detalii, tel. 022 574-665

Serviciul informare și comunicare cu mass-media

 

Comments on 'Plumbul din vopsea – pericol ascuns! Protejați-vă familia de expunerile la plumb!' (0)

Comments are closed.