Prevenirea tulburărilor iod-deficitare, nutriția prin iod, sarea iodată și rolul industriei alimentare discutate în cadrul unui atelier de lucru intersectorial

Posted on 02/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

La 28 februarie curent, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a găzduit atelierul de lucru intersectorial “Nutriția prin iod, sarea iodată și rolul industriei alimentare în Republica Moldova”. La eveniment au participat specialiști ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), ANSP, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, UNICEF, Rețelei Globale a Iodului (RGI), reprezentanți ai industriei alimentare autohtone, inclusiv din sectorul produselor de panificație, carne și mezeluri, produselor lactate, importatori de sare, etc.

Atelierul a fost desfăşurat sub egida MSMPS și susținut de către RGI, având următoarele obiective:

  • Examinarea situației privind prevenirea tulburărilor prin deficiențe de iod și statutul nutrițional prin iod al populației,
  • Promovarea iodării universale a sării și a rolului industriei alimentare,
  • Promovarea reducerii consumului de sare în contextul realizării obiectivelor Programului Național în domeniul alimentației și nutriției pentru anii 2014-2020.

În context, a fost prezentată situația în domeniu, discutate problemele și soluțiile de îmbunătățire. Ion Șalaru, director adjunct al ANSP, a menționat despre progresele realizate în implementarea Programului Naţional în Alimentație și Nutriție/componenta Nutriției prin iod în Republica Moldova, utilizarea sării iodate în alimentele procesate din Republica Moldova. Au fost prezentate rezultatele unui Studiu de evaluare a utilizării sării iodate în industria alimentară și în gospodării, fiind  modelate trei posibile scenarii. S-a constatat că utilizarea sării iodate este insuficientă în industria de panificație – mai puțin de 50% din totalul sării utilizate, de asmenea și în industriile de carne și mezeluri și de lactate – 20%.

Dna Lilia Țurcan, coordonatorul național al RGI pentru Republica Moldova a informat participanții despre actualitățile internaționale în prevenirea deficienței de iod și soluțiile recomandate pentru protecția și promovarea sănătății publice.

Participanții la atelier au discutat, validat și au înaintat propuneri referitor la Recomandările pentru acțiune incluse în Ghidul de utilizare a sării iodate în industria alimentară, elaborate de către specialiștii ANSP și  IGN în perioada 2019 – 2020. În grupuri de lucru s-au înaintat propuneri despre creșterea rolului diferitor instituții publice și a implicării industriei alimentare ca partener în vederea creșterii graduale a utilizării sării iodate.

S-a menționat că politicile de utilizare a sării iodate sunt compatibile cu cele de reducere a consumului de sare, obiectivul Programului Naţional în Alimentație și Nutriție de reducere cu 30% a consumului de sare în rândul populație poate fi realizat concomitent cu utilizarea sării iodate în industrie și gospodării.

Recomandările pentru aplicarea obligatorie a sării iodate în industria alimentară trebuie să includă:

  • Monitorizare a statutului de nutriție prin iod al populației;
  • Sistemul de control și supraveghere al calității și siguranței alimentelor;
  • Capacitate de coordonare, analiză și resurse;
  • Cadru legislativ și de reglementare, standarde tehnice;
  • Comunicare și informare a populației.

Fortificarea sării cu iod este unul dintre cele mai impresionante succese în sănătatea publică la nivel global – astăzi, 108 țări au legislație obligatorie pentru sarea iodată și 86% din gospodării au acces la sarea iodată, ceea ce a contribuit la reducerea dramatică a impactului nociv al carenței de iod asupra dezvoltării creierului fătului și al copilului mic și al statutului de sănătate al populației.

Republica Moldova a inițiat acțiuni de prevenire a deficienței de iod  începând cu anul 1996, iar beneficiile iodării sării sunt vizibile – la nivel național, în 2016, a fost înregistrat un aport adecvat de iod în rândul adulților. Totuși, aportul de iod pentru gravide și în zona rurală rămâne sub nivelul recomandat.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media

Comments on 'Prevenirea tulburărilor iod-deficitare, nutriția prin iod, sarea iodată și rolul industriei alimentare discutate în cadrul unui atelier de lucru intersectorial' (0)

Comments are closed.