„Primul ajutor psihologic” – este tema pentru Ziua Mondială a Sănătății Mintale din 10 octombrie 2016

Posted on 05/10/2016 in Comunicat de presă by admin

Anual, pe 10 octombrie la inițiativa Federaţiei Mondiale a Sănătăţii Mintale și cu susținerea Organizației Mondiale a Sănătății este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, prilej de a aduce în atenţia opiniei publice mondiale o problemă de sănătate publică prioritară.
05.10.2016

În anul acesta, Ziua Mondială a Sănătății Mintale se marchează cu genericul „Primul ajutor psihologic”, astfel fiind pus accentul pe necesitatea conjugării eforturilor personalului medical, pompierilor, lucrătorilor comunitari sau ofițerilor de poliție în acordarea suportului psihologic persoanelor, care se află într-o situație de criză.
Evenimentele de criză, atât la scară largă, cât și individuală, includ dezastre naturale, războaie și atacuri teroriste, focare de boli, accidente, jaf, agresiune. Evenimentele de criză au consecințe fizice, sociale și emoționale pentru cei afectați. Imediat după un eveniment de criză, cei care îi asistă pe cei afectați sunt adesea membri ai familiei, vecinii, profesorii, membrii comunității, echipele medicale de urgență, de poliție, pompierii. Și în caz dacă se întâmplă să fim martori sau să asistăm la un eveniment teribil în comunitatea noastră, putem și am avea și obligația firească morală de a da o mână de ajutor celor care sunt afectați în următoarele situații:
– Poate că vă aflați la locul unui accident în cazul în care oamenii sunt răniți.
– Poate că sunteți un lucrător medical sau profesor și puteți vorbi cu cineva din comunitate, care tocmai a asistat la moartea violentă a unei persoane dragi.
– Poate că sunteți chemat ca un membru al personalului într-un dezastru sau voluntar pentru a ajuta solicitanții de azil, care au sosit recent în comunitatea DVS.
Studierea și învățarea principiilor de bază privind acordarea primului ajutor psihologic ajuta să oferiți sprijin persoanelor care sunt în dificultate, să cunoașteți ce să spuneți și ce să nu spuneți în aceste situații. Primul ajutor psihologic cuprinde atât sprijinul psihologic, cât și pe cel social. Investiția în domeniul primului ajutor psihologic face parte dintr-un efort pe termen lung pentru a se asigura, că orice persoană în primejdie acută din cauza unei crize este în măsură să primească sprijinul de bază, și că cei care au nevoie de mai mult decât de primul ajutor psihologic – vor primi un sprijin suplimentar de sănătate, sănătate mintală și de servicii sociale.
Principiile de bază de acțiune ale primului ajutor psihologic constau în:
• a afla mai multe (despre evenimentul de criză, despre serviciile şi suporturile disponibile, despre problemele de siguranţă);
• a supraveghea (siguranța, persoanele cu nevoi urgente evidente şi cele într-o stare de stres sporit);
• a asculta (contacta persoanele care au nevoie de sprijin; a întreba despre ce au nevoie, a asculta şi a ajuta oamenii să se calmeze);
• a ajuta oamenii (să-și exprime nevoile de bază; să fie deserviți după nevoie, să fie formați și ajutați să confrunte problema, să fie conectați cu cei dragi și asistenţa socială).
Persoanele care acordă primul ajutor psihologic trebuie să țină cont și de unele aspecte etice în acest domeniu, inclusiv: să manifeste onestitate și să fie de încredere; să respecte dreptul persoanei de a lua propriile decizii; să respecte viața privată și să păstreze confidențialitatea în cazul istoriei persoanei; să se comporte în mod corespunzător în funcție de cultura persoanei, vârsta și sexul ei; să nu exagereze cu propriile abilități, să nu ofere informații și să nu facă promisiuni false.
Mesajele-cheie ale Zilei Mondiale a Sănătății Mintale 2016 sunt:
* Evenimentele de criză sunt în creștere și se întâlnesc practic în toate țările, de asemenea este în creștere și numărul persoanelor, care necesită consiliere psihologică pentru a supraviețui în momentele dificile din viață.
* Primul ajutor psihologic se oferă prin susținere în mod firesc și practic.
* Primul ajutor psihologic este realizabil și adecvat în timpul crizelor și ar trebui să fie completat cu alte activități esențiale de sănătate mintală și psihosociale.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
Tel: 022 574573

Pentru mai multă informaţie:
022 794572 – Catedra psihiatrie USMF „N.Testemițanu”
022574683 – Centrul promovarea sănătății și comunicare CNSP

Comments on '„Primul ajutor psihologic” – este tema pentru Ziua Mondială a Sănătății Mintale din 10 octombrie 2016' (0)

Comments are closed.