Primul proiect în domeniul sănătăţii publice la nivel naţional implementat de ANSP, finanţat din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM

Posted on 07/08/2018 in Comunicat de presă by admin

Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) va implementa primul proiect în domeniul sănătăţii publice la nivel naţional, cu participarea Centrelor de Sănătate Publică (CSP) teritoriale, finanţat din fondul măsurilor de profilaxie al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). ANSP a fost desemnată câştigătoarea celei de-a doua ediţii din anul curent a concursului de selectare a proiectelor de profilaxie şi prevenire a riscurilor de îmbolnăvire, care s-a desfăşurat în perioada 27 iunie – 11 iulie.

Astfel, proiectul propus de ANSP, cu titlul „Campania de informare şi sensibilizare a populaţiei din Republica Moldova în prevenirea consumului de tutun şi alcool”, are drept scop informarea şi sensibilizarea populaţiei privind riscurile pentru sănătate legate de consumul de tutun şi alcool şi sporirea responsabilizării pentru promovarea modului sănătos de viaţă. Contractul de finanţare a proiectului din mijloacele fondului măsurilor de profilaxie a fost semnat recent de CNAM şi ANSP,  perioada de desfăşurare fiind august – decembrie 2018.

Obiectivele generale ale proiectului sunt: îmbunătăţirea cunoştinţelor grupurilor-ţintă privind riscurile pentru sănătate ale consumului de tutun şi alcool, mobilizarea şi implicarea activă a comunităţilor în acţiuni de comunicare, informare şi educare pentru prevenirea consumului de tutun şi alcool şi dezvoltarea capacităţilor la nivel local pentru comunicarea eficientă în domeniile respective.

DSC_0057În cadrul acestui proiect vor fi create şi dezvoltate capacităţile subdiviziunilor controlul bolilor netransmisibile şi promovarea sănătăţii ale CSP teritoriale în implementarea acţiunilor de promovare a modului sănătos de viaţă. Printre activităţile care vor fi desfăşurate se enumără: elaborarea suportului informativ-metodic pentru realizarea acţiunilor de instruire şi comunicare, editarea şi distribuirea materialelor informaţionale, pregătirea formatorilor la nivel naţional şi local, care ulterior vor instrui specialişti din asistenţa medicală primară, asistenţa socială, pedagogi în domeniul comunicării eficiente cu beneficiarii în prevenirea consumului de tutun şi alcool. Mesajele şi materialele de comunicare în prevenirea fumatului şi consumului de alcool vor fi mediatizate şi distribuite, utilizând diverse căi de comunicare, vor fi desfăşurate ore informative pentru elevii claselor gimnaziale în instituţiile preuniversitare, precum şi acţiuni de mobilizare a comunităţii.

Activităţile vor avea loc în majoritatea teritoriilor administrative şi vor fi organizate de către specialiştii CSP teritoriale. Totodată, specialiştii din asistenţa medicală primară vor informa gravidele şi femeile care alăptează privind riscul fumatului şi consumului de alcool, asistenţii sociali se vor ocupa de informarea şi supravegherea familiilor vulnerabile, iar pedagogii – de informarea elevilor şi a părinţilor.

DSC_6505

Necesitatea lansării unui astfel de proiect a apărut în contextul în care Republica Moldova, ca și majoritatea țărilor din regiune, se confruntă cu diferite provocări: creșterea poverii bolilor netransmisibile, prevalența înaltă a comportamentelor nesănătoase, agravarea presiunilor economice şi creşterea costurilor la serviciile de sănătate, fapt ce sporeşte riscul excluziunii sociale a diferitor grupuri vulnerabile ale populației.

De menţionat că fumatul reprezintă un factor de risc major pentru sănătate, condiționând peste 10% din totalul de decese înregistrate prin boli netransmisibile. Anual, în Republica Moldova, se înregistrează circa 4600 decese cauzate de fumat, dintre care 95% fiind cancerul pulmonar. Peste 60% din decese survin la persoanele de vârstă activă, iar mortalitatea în rândul bărbaților este de două ori mai mare decât la femei.

Totodată, consumul și abuzul de alcool este puternic înrădăcinat în societatea noastră, atât la femei, cât și la bărbați. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, Republica Moldova este în topul țărilor cu cea mai mare cantitate de alcool consumată, fiind înregistrată, în anul 2010 în populaţia adultă (cu vârsta + 15 ani) 18,22 litri per capita alcool pur anual (primul loc din lume), ulterior în 2013 – 16,8 litri respectiv (locul II după Republica Belarus), în anul 2015 a constituit 15,1 litri (locul III după Lituania și Republica Belarus).

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Primul proiect în domeniul sănătăţii publice la nivel naţional implementat de ANSP, finanţat din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM' (0)

Comments are closed.