Privind acțiunile de comunicare în cadrul Campaniei de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii

Posted on 07/09/2018 in Comunicat de presă by admin

Începând cu anul 2014, sub egida European FASD Alliance (Alianţa Europeană privind Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale), în multe ţări se desfăşoară Campania Internaţională de informare şi sensibilizare „Sunt prea mic ca să beau”.  Campania constă dintr-o acţiune continuă de marketing non-convențională, realizată la nivel mondial, în ordinea Fusului orar, timp de 24 de ore, care începe la 9 septembrie, orele 09:09 ora locală (cifra „9” este asociată cu „9 luni de sarcină). Scopul este de a atrage atenția că expunerea fetală la alcool apare atunci când o femeie consumă alcool în timpul sarcinii, iar consecințele sunt grave, chiar fatale pentru sănătatea viitoarei generații.

Se estimează că, consumat în perioada sarcinii, alcoolul poate întrerupe dezvoltarea normală a fătului, inclusiv la primele etape, înainte ca o femeie să știe că este însărcinată, prezintă un risc major și iminent în provocarea unor probleme grave de sănătate, indiferent de doză. Trecând fără obstacole din sângele mamei în fluxul sanguin al fătului, alcoolul poate interfera cu dezvoltarea creierului și a altor organe, a structurii și sistemelor fiziologice al organismului. Astfel, prevenirea expunerii prealabile la alcool ar putea stăvili apariția defectelor la naștere și a anomaliilor de dezvoltare a copiilor și evita problemele de dezvoltare, cognitive și comportamentale, care ar putea apărea în orice moment în timpul copilăriei și dura toată viață – leziuni cerebrale, deficiențe în funcționarea comportamentală și cognitivă.

Consumul de alcool cauzează peste 7 % din bolile și decesele premature din UE. Abuzul de alcool este a doua cauză de îmbolnăvire legată de stilul de viață în unele state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), reprezintă un factor de risc pentru mai mult de 60 de boli cronice: hepatopatia alcoolică, pancreatita cronică alcoolică, boli digestive, cancer, diabet, boli cardiovasculare, tulburări alcoolice fetale și tulburări neuro-psihice.

Principalele cauze sau factori ce pot provoca consumul de alcool la femeile gravide: ignoră faptul că sunt gravide; consumul de alcool poate fi normă socială; cunosc alte femei care au consumat alcool în timpul sarcinii și care au copii care apar în exterior a fi sănătoși; nu sunt informate despre efectele consumului de alcool asupra sănătății; consumă alcool pentru a face față unor situații dificile de viață, cum ar fi sărăcia, violența, izolarea, disperare sau depresie.

Cum va fi afectat fătul dacă viitoarea mamă va consuma alcool: avort; risc de travaliu prematur; anomalii în dezvoltarea cerebrală a fătului; deficiențe de creștere; anomalii în dezvoltarea fizică și psihică; naștere cu făt mort. Însă, pe măsură ce copiii afectați cresc, în adolescență și la maturitate, pot dezvolta probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, imposibilitatea de a trăi în mod independent, dificultăți la școală, probleme cu ocuparea forței de muncă și legea, comportament sexual inadecvat, abuz de droguri sau alcool.

În cazul în care mama consumă cantități mari de alcool în timpul sarcinii, cea mai gravă patologie asociată este sindromul alcoolismului fetal provocat de tulburările fetale ale spectrului de alcool (FASD) care includ: sindromul alcoolului fetal (FAS); FAS parțial (pFAS) și deficiente de naștere legate de alcool.

Afectații cu FASD se confruntă cu o combinație unică de provocări de zi cu zi, care pot include probleme medicale, comportamentale, educaționale și sociale ce implică dificultăți la învățare și rememorare, înțelegerea și urmarea instrucțiunilor, transformarea atenției, controlul emoțiilor și impulsivității, comunicarea și socializarea, realizarea deprinderilor de viață de zi cu zi, inclusiv alimentarea, scăldarea, numărarea banilor, orientarea în timp, îngrijorarea la siguranța personală. Totodată, aceste persoane sunt mai susceptibile la tulburări de sănătate mintală: hiperactivitate cu deficit de atenție; depresie și anxietate; comportament și control al impulsurilor; incidența crescută la dependență de consumul de alcool și a altor substanțe.

Gravitatea efectelor alcoolului asupra fătului depinde de cantitate, frecvență, timpul sau perioada sarcinii în care a fost consumat alcoolul, de factorii nutriționali ai mamei, numărul de sarcini și nașteri, indicele masei corporale (IMC), fumatul; vârstă mai înaintată; viitoarea mamă face parte din familii care consumă frecvent alcool.

Se consideră că pot fi mai afectați de expunerea prenatală la alcool copiii în cazul în care:

  • mamele lor suferă de condiții nefavorabile de viață și de un nivel ridicat de stres: izolarea lor socială, traiul în situații în care consumul excesiv de alcool este comun și acceptat, traiul într-o comunitate unde resursele pentru îngrijirea prenatală sunt limitate (factori de mediu);
  • persistă modificări în structura genetică a mamei, ale copilului și survenite în activitatea genei cauzate de expunerea prenatală la alcool și de modificările survenite în activitatea genei cauzate de expunerea prenatală la alcool (factori genetici).

 

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Privind acțiunile de comunicare în cadrul Campaniei de sensibilizare a riscurilor consumului de alcool în perioada sarcinii' (0)

Comments are closed.