Privind agravarea situaţiei epidemiologice prin izbucniri de BDA și TIA și măsurile de profilaxie ce se impun.

Posted on 17/08/2017 in Comunicat de presă by admin

Centrul Naţional de Sănătate Publica atenționează despre agravarea situației epidemiologice prin sporirea numărului de cazuri de boli diareice acute (BDA), inclusiv izbucniri în grup de toxiinfecţii şi intoxicaţii alimentare (TIA).

În 7 luni ale 2017 morbiditatea sumară prin BDA  a sporit până la 367,5  cazuri, față de 251,8 cazuri la 100 mii populaţie,  înregistrate în perioada similară a anului 2016. Crește numărul izbucnirilor nedescifrate etiologic – de la 2 la 4, iar numărul izbucnirilor provocate de salmonella se menține constant.

Astfel, până la data de 15 august 2017 au fost înregistrate 18 izbucniri de BDA şi TIA în 10 teritorii administrative, cu afectarea a 214 persoane, inclusiv 125(58,4%) copii,  față de 15 astfel de izbucniri înregistrate în aceiași perioadă a anului 2016. Cca 50% din cazurile de izbucniri sunt înregistrate în lunile iulie – septembrie, la obiectele de alimentaţie publică, grădiniţe şi în condiţii casnice.

Îngrijorător că numai în primele 15 zile a lunii august au fost înregistrate 4 izbucniri, cu afectarea a 38 persoane în mun. Chişinău; 27 în r-l Ştefan – Vodă; 26 în Străşeni  și 13 în Orhei, și toate după servirea bucatelor în restaurante şi localuri publice cu ocazia diferitor ceremonii – nunţi, zile de naştere, inclusiv după consumul produselor luate la pachet din aceste localuri, servite de membrii familiei.

Anchetarea epidemiologică denotă, că în condiţii insalubre au fost pregătite bucatele servite în tabăra „Dumbrava” din s. Talmaza, r-l Ştefan Vodă, unde atât la bolnavi, cât şi în probele diurne de bucate au fost identificate microorganisme condiţionat patogene – Klebsiella pneumoniae. Situaţie similară s-a remarcat şi în  erupția de TIA din s. Mândrești, r-l Teleneşti, unde la bolnavi şi în produsele consumate a fost depistată Salmonella Enteritidis.

În unele cazuri la pregătirea bucatelor sunt antrenate persoane fără instruire profesională specială,  instruire igienică şi examen medical.

Pentru prevenirea BDA și TIA, îndeosebi la copii, este necesar de a respecta următoarele reguli:

– evitarea procurării produselor alimentare în locurile neautorizate, fără condiţii optime de păstrare;

– spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după veceu şi înainte de masă;

– separarea bucatelor pregătite de materia primă, cu folosirea separată a inventarului pentru prelucrarea lor;

– spălarea minuţioasă sub get de apă curgătoare a fructelor şi legumelor ce se folosesc fără prelucrare termică;

– respectarea regimului de prelucrare termică a produselor alimentare și bucatelor, condițiile și termenii de păstrare;

– evitarea organizării diferitor festivităţi și ceremonii dacă nu există condiţii de siguranţă – acces la apă şi facilităţi sanitare (WC), spații de operare cu produsele alimentare şi veselă de bucătărie suficiente, spații și condiţii optime de păstrare în frigider a produselor.

– neadmiterea pregătirii produselor alimentare cu 2-3 zile înainte de ceremonie; a folosirii ouălor de gâscă şi raţe pentru pregătirea prăjiturilor cu cremă; antrenării în procesul pregătirii alimentelor a persoanelor cu febră, cu semne clinice de BDA, inclusiv a persoanelor fără instruire profesională specială, instruire igienică, experienţă în domeniu și examen medical.

Respectarea regulilor și recomandărilor enumerate vor contribui la prevenirea BDA și TIA, ferind consumatorii de agravarea stării lor de sănătate, inclusiv a copiilor.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.:022574686; 022574503

 

 

Comments on 'Privind agravarea situaţiei epidemiologice prin izbucniri de BDA și TIA și măsurile de profilaxie ce se impun.' (0)

Comments are closed.