Privind cazul de rujeolă înregistrat în r-l Râșcani

Posted on 16/02/2018 in Comunicat de presă by admin

În cadrul laboratorului de referință al CNSP, prin teste de laborator efectuate la 15.02.2018,  a fost confirmat al 2-ea caz de rujeolă de import din Ucraina, înregistrat în acest an în Republica Moldova.

Persoana afectată, în vârstă de 7 ani, este dintr-o familie de romi, cu domiciliul în or. Râșcani, care în perioada 31.12.2017 – 07.01.2018, împreună cu părinții s-a aflat în or. Odessa, Ucraina, unde în ultima perioadă de timp se atestă o situație epidemiologică nefavorabilă prin rujeolă.

Prin anchetarea epidemiologică s-a constatat că copilul bolnav nu se află la evidență medicală în instituțiile medico-sanitare publice din or. Râșcani, nu a frecventat nicio instituție de educație, și nu a fost vaccinat contra rujeolei și altor boli infecțioase prevenibile prin imunizări.

Mama susține că la copil, semnele manifeste ale bolii au apărut la 31.01.2018, însă după asistență medicală s-a adresat la 05.02.2018, deplasându-se cu transportul propriu în mun. Bălți. Fiind consultată de medicul infecționist din cadrul IMSP Centrul Consultativ al Spitalului Clinic Municipal Bălţi, în aceiași zi a fost internată în secția de boli contagioase și după tratamentul aplicat a fost externată în stare satisfăcătoare.

În acest context, Serviciul de Sănătate Publică repetat notifică privind atestarea și persistența unei situații epidemiologice nefavorabile prin rujeolă în țările vecine – Ucraina și România, precum și în alte țări europene, și atenționează populația privind riscurile de contractare a bolii legate de călătorii în aceste state.

În scopul evitării contractării rujeolei și altor infecții prevenibile prin imunizări, părinții insistent sunt îndrumați să-și vaccineze copiii, conform Calendarului național de imunizări aprobat, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra acestor boli contagioase.

De asemenea, de călătorii trebuie  să se abțină părinții cu copiii nevaccinați.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul                                                                              022574700

Pentru mai multe informații                                                                                                apelați la 022574503; 022574674

Comments on 'Privind cazul de rujeolă înregistrat în r-l Râșcani' (0)

Comments are closed.