Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.49/2016 (05.12.16-11.12.16)

Posted on 13/12/2016 in Comunicat de presă by admin

Conform datelor Flu News Europe, activitatea gripală în săptămâna 48/2016 este la nivel scăzut cu o creștere în 5 țări (Ucraina, Georgia, Finlanda, Armenia și Olanda) care au raportat o activitate gripală de nivel mediu. În România, activitatea gripală este la nivel scăzut. Majoritatea virusurilor detectate au fost de tipul A(H3N2).

Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.

Conform datelor parvenite din teritoriile administrative în săptămâna 49 (05.12.16-11.12.16), morbiditatea prin IACRS a constituit 246,4 o/oooo (pragul epidemic – 311,19 o/oooo).

În săptămâna 49/2016 (05.12.16-11.12.16) în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 26 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 26 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal A(H3N2) la 13 persoane.

Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor se impune conştientizarea faptului că, pentru prevenirea răspândirii gripei sezoniere, IACRS şi SARI, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:

*   adresarea imediată la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
*   izolarea bolnavilor la domiciliu;
*   evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
*   folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical care asistă bolnavii ambulatoriu şi în spitale (inclusiv cei care recoltează probe);
*   spălartul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
*   acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
*   stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
*   evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
*   triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
*   acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic.

Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și măsurile de sănătate publică.

 

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multă informaţie 
apelaţi la tel.: 022574503; 022725274

Comments on 'Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.49/2016 (05.12.16-11.12.16)' (0)

Comments are closed.