Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.52/2016 (26.12.16-01.01.17)

Posted on 04/01/2017 in Comunicat de presă by admin

Conform datelor Flu News Europe, activitatea gripală în săptămâna 51/2016 continue să fie în creștere. O intensitate foarte înaltă a fost raportată în Finlanda și o intensitate înaltă în Albania. În 16 țări (Bulgaria, Franța, Georgia, Germania, Italia, Luxembourg, Moldova, Muntenegru, Olanda, Portugalia, Rusia, Serbia, Slovacia, Suedia, Elveția și Irlanda) a fost raportată o activitate gripală de nivel mediu. Majoritatea virusurilor detectate au fost de tipul A(H3N2).
Situația epidemiologică prin gripă, IACRS și SARI în Republica Moldova este sub supraveghere epidemiologică și monitorizare continuă.
Conform datelor parvenite din teritoriile administrative, în săptămâna 52 (26.12.16-01.01.17), morbiditatea prin IACRS este de intensitate medie, în scădere față de săptămâna precedentă ( de la 447,5 la 437,2 cazuri la 100 mii populație).
În săptămâna 52/2016 (26.12.16-01.01.17) în laboratorul Infecții Virale, din cadrul Centrului Național de Sănătate au fost investigate 29 probe la prezența virusurilor gripale prin metoda molecular biologică de la 29 bolnavi cu gripă, IACRS și SARI, cu confirmarea virusului gripal A(H3N2) la 19 persoane.
În republică continuă realizarea campaniei de vaccinare a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire la gripă cu vaccinul antigripal donat de ,,The Task Force for Global Health”. Vaccinul este disponibil în instituțiile medico-sanitare la locul de trai. La data de 02.01.2017 în 19 teritorii administrative a fost epuizat stocul de vaccin.
Beneficiile vaccinării împotriva gripei – reducerea riscului apariţiei formelor severe de boală și reducerea numărului îmbolnăvirilor, vizitelor la medici, pierderilor zilelor de muncă sau de studii, precum și prevenirea spitalizării şi deceselor cauzate de gripă.
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, depistarea precoce, izolarea timpurie și tratamentul bolnavilor se impune conştientizarea faptului că, pentru prevenirea răspândirii gripei sezoniere, IACRS şi SARI, trebuie să fie asigurată respectarea regulilor de conduită şi măsurilor de protecţie individuală şi colectivă, precum:
– adresarea imediată la medic la apariţia primelor simptome de boală compatibile cu gripa, IACRS şi SARI;
– izolarea bolnavilor la domiciliu;
– evitarea contactului bolnavilor cu persoanele cu risc sporit de infectare: femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat, obezitate etc.;
– folosirea măştilor de protecţie de către personalul medical care asistă bolnavii ambulatoriu şi în spitale (inclusiv cei care recoltează probe);
– spălartul pe mâini cu apă şi săpun sau cu soluţii dezinfectante, după contactul cu bolnavii sau cu obiectele contaminate de aceştia (inclusiv şerveţelele de unică folosinţă) prin tuse sau strănut;
– acoperirea gurii şi a nasului cu şerveţele de unică folosinţă în timpul tusei şi strănutului;
– stocarea şerveţelelor şi a măştilor folosite în containere închise (biohazard în cazul personalului medical);
– evitarea aglomeraţiilor (spectacole, transport în comun, competiţii sportive, congrese, conferinţe) de către persoanele cu risc crescut în timpul episodului epidemic;
– triajul epidemiologic în unităţile preşcolare şi preuniversitare, reţinerea la domiciliu de către părinţi a copiilor cu afecţiuni respiratorii acute, febrile;
– acordarea asistenţei medicale la domiciliu copiilor mici, persoanelor în etate şi bolnavilor cronici care solicită asistenţă în timpul episodului epidemic;
Instituțiile medico-sanitare continuă imunizarea contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire la gripă.
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice continuă supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și măsurile de sănătate publică.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii
apelaţi la tel.:022725274; 022574503

Comments on 'Privind situația epidemiologică prin gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și infecții respiratorii acute severe (SARI), spt.52/2016 (26.12.16-01.01.17)' (0)

Comments are closed.