Privind situația epidemiologică prin rujeolă și măsurile stringente ce se impun

Posted on 29/01/2018 in Comunicat de presă by admin

rubeola

În contextul datelor privind situația la rujeolă precizăm, că din cele 3 cazuri aflate în proces de anchetare epidemiologică, diagnosticul de rujeolă a fost confirmat prin investigații de laborator doar la 1 bolnav (la un copil cu vârsta de 7 luni, ne eligibil pentru vaccinare după vârstă, care în perioada sărbătorilor de Crăciun, a călătorit cu părinții în Ucraina).
Acesta este primul caz de import al rujeolei în republică după anul 2014.
Regretabil de menționat, însă situația epidemică la rujeolă în țările vecine – România și Ucraina, precum și în alte țări europene, continuă să fie atestată ca nefavorabilă.
Reieșind din situația creată la moment, Centrul Național de Sănătate Publică ține să amintească repetat, că unica măsură de prevenire a acestei infecții – rujeolei – este VACCINAREA.
În Republica Moldova, vaccinările se efectuează în mod planic, cu un vaccin combinat – contra a 3 infecții: rujeolei, oreionului și rubeolei (ROR), la vârstele de 12 luni, 6-7 și 15-16 ani. Iar pentru vaccinare sunt eligibili toți copiii cu vârsta de până la 18 ani, care n-au primit doza respectivă de vaccin la atingerea vârstei indicate. Vaccinarea se efectuează în instituțiile de asistență medicală primară prin apelarea la/și concursul medicului de familie.
La prezența indicațiilor epidemiologice, revaccinarea – cu o doză de vaccin ROR, se aplică și adulților. Vaccinul ROR, utilizat în Republica Moldova pentru imunizarea populației – țintă, este precalificat de Organizația Mondială a Sănătății.
Atenție! Nu ratați șansa de a Vă proteja de rujeolă. Prin vaccinare veți contribui la asigurarea bunăstării sănătății populației, în primul rând a copiilor, precum și a bunăstării sănătății publice în ansamblu !!!

Serviciul de presă și relații cu publicul 022574700
Pentru mai multe detalii, apelați la tel.:022574503; 022574674

Comments on 'Privind situația epidemiologică prin rujeolă și măsurile stringente ce se impun' (0)

Comments are closed.