Progrese în domeniul promovării sănătății și prevenirii BNT, realizate cu suportul Proiectului moldo – elvețian ”Viața sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”

Posted on 09/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Specialiștii Agenţiei Naţionale pentru Sănătăţii Publice (ANSP) au participat la ședința Consiliului Coordonator al Proiectului moldo – elvețian ”Viața sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile (BNT)” privind evaluarea activității în perioada iulie – decembrie 2019, penultimul semestru al fazei întâi a Proiectului.

Progresele obținute în domeniul sănătății publice și promovarea sănătății au fost expuse în cadrul ședinței de către dna Daniela Demișcan, șef Direcție politici în domeniul sănătății publice a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) și dl Ion Șalaru, director adjunct ANSP. De menționat că de suportul Proiectului ”Viața Sănătoasă” (PVS) beneficiază  specialiștii ANSP în domeniul promovării sănătății și prevenirea BNT atât de la nivel național, cât și de la nivel teritorial.

Cele mai importante acțiuni realizate în perioada iulie – decembrie 2019 cu suportul PVS includ:

  • Actualizarea și diseminarea Profilurile de sănătate în 10 raioane;
  • Fortificarea capacităților în domeniul promovării sănătății și prevenirii BNT;
  • Elaborarea unui curs de instruire în domeniul promovării sănătății, care actualmente este inclus în programul curricular de instruire medicală continuă pentru specialiștii de promovare a sănătății la USMF ”N. Testemițanu” (lansat în februarie, 2020);
  • Dotarea cu tehnică informațională a unei săli de instruire în incinta ANSP;
  • Instruirea a peste 80 de reprezentanți ai societății civile și APL în dezvoltarea propunerilor de proiect în promovarea sănătății;
  • Implementarea a 20 de proiecte intersectoriale în domeniul promovării sănătății la nivel local;
  • Elaborarea și multiplicarea a peste 10 denumiri de materiale informaționale (postere, pliante, broșuri, ghiduri);
  • Realizarea Campaniei de informare privind reducerea consumului de sare ”Redu sarea din mâncare”.

Proiectul ”Viaţă Sănătoasă” are ca scop îmbunătăţirea sănătăţii şi a bunăstării populaţiei Republicii Moldova, oferind susţinere MSMPS al Republicii Moldova în implementarea reformei în domeniul sănătăţii, în special în ceea ce priveşte  Sănătatea Publică şi  Asistenţa Medicală Primară cu accent pe reducerea poverii BNT. Proiectul este finanțat de Biroul de cooperare al Elveției și realizat de Institutul Elvețian Tropical și de Sănătate Publică. Biroul de cooperare al Elveției în Republica Moldova în acest an împlinește 20 de ani de activitate. Elveția este cel mai mare donator bilateral de granturi în sectorul de sănătate al Republicii Moldova.

Comments on 'Progrese în domeniul promovării sănătății și prevenirii BNT, realizate cu suportul Proiectului moldo – elvețian ”Viața sănătoasă: Reducerea poverii bolilor netransmisibile”' (0)

Comments are closed.