Provocările și realizările Sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antimicrobiene discutate în cadrul unui atelier

Posted on 20/02/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Specialiștii epidemiologi, microbiologi și clinicieni din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) și instituțiile medico-sanitare publice (IMSP), membri ai rețelei de Supraveghere a Rezistenței la Antimicrobiene în Europa și Asia Centrală (CAESAR), s-au întrunit cu experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) într-un atelier de instruire pentru a discuta provocările și realizările Sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antimicrobiene (RAM). Evenimentul a avut loc în perioada 17-18 februarie a anului curent și a avut ca scop intensificarea acțiunilor de prevenire și reținere a dezvoltării rezistenței microorganismelor la preparatele antimicrobiene, fortificarea sistemului național de supraveghere epidemiologică și control al bolilor transmisibile și evenimentelor de sănătate publică.

În cadrul evenimentului au fost prezentate: 1)varianta actualizată a manualului CAESAR, aprobată prin ordinul 128 din 11 februarie 2020 (cu privire la modificarea Regulamentului privind Sistemul național de supraveghere epidemiologică a rezistenței antimicrobiene, aprobat prin ordinul MSMPS nr. 711 din 7 iunie 2018); 2)varianta actualizată a standardului EUCAST (versiunea 10.0), aprobată prin ordinul nr. 112 din 04.02.2020, care obligă implementarea acestuia în toate laboratoarele microbiologice; 3)datele colectate din laboratoarele clinice și spitalicești, raportate către OMS în cadrul rețelei CAESAR. Au fost create grupuri de lucru care au avut drept scop identificarea provocărilor, cauzelor și oportunităților de soluționare la colectarea datelor și raportarea lor în cadrul sistemului CAESAR. De asemenea, medicii microbiologi au fost antrenați în activități practice privind diagnosticului de laborator a microorganismelor rezistente, în cadrul laboratorului de referință național în rezistența la antimicrobiene – laboratorul microbiologic, ANSP.

OMS a identificat RAM ca fiind o amenințare gravă pentru sănătate, dezvoltare și securitate la nivel mondial. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a raportat că RAM este deja cauza a 33 000 de decese anual în UE/SEE, survenite predominat din cauza infecțiilor asociate asistenței medicale. Povara infecțiilor cu microorganisme rezistente la antimicrobiene pentru populația europeană este comparabilă cu povara pe care o reprezintă gripa, tuberculoza, HIV/SIDA luate la un loc.

Comments on 'Provocările și realizările Sistemului național de supraveghere epidemiologică a rezistenței la antimicrobiene discutate în cadrul unui atelier' (0)

Comments are closed.