„Puterea vieții tale”, este tema de Ziua Mondială a Inimii din 29 septembrie 2016

Posted on 27/09/2016 in Comunicat de presă by admin

În fiecare an, la 29 septembrie, se marchează Ziua Mondială a Inimii. Evenimentul este organizat la nivel internațional de Federația Mondială a Inimii, pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizare a populației asupra factorilor de risc ce duc la apariția bolilor cardiovasculare (BCV) şi determină treptat o schimbare în atitudinea oamenilor față de problema adoptării unui stil de viață sănătos.

Tema Zilei Mondiale a Inimii pentru anul 2016 este: “Puterea vieții tale”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial se înregistrează anual circa 17,3 milioane de decese – număr în continuă creştere, iar dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se estimează că din cauza BCV 23 de milioane de oameni vor muri an de an până în 2030.

Şi în Republica Moldova persistă sporirea cazurilor absolute, a mortalității şi incidenței BCV. Dacă în 2014 au fost înregistrate 22 850 cazuri de BCV, în 2015 numărul acestora a sporit cu 0,82% – până la 23 037, respectiv mortalitatea – de la 642,5 decese la 100 mii populație până la 648,2, şi incidența de la – 181,3 până la 189,8 cazuri la 100 000 populație.

OMS a stabilit o țintă de reducere a  ratei mortalității prin boli netransmisibile până în 2025, inclusiv şi prin reducerea deceselor premature de BCV.

Inima fiecărui om este unică, iar alegerea de a avea o inimă sănătoasă depinde de fiecare persoană, iar Ziua Mondiala a Inimii oferă oportunitatea de a promova și oferi oamenilor informații utile despre menținerea inimii sănătoase.

 Specialiştii propun un şir de sfaturi utile şi măsuri pentru a menține o inimă sănătoasă.

Dă putere inimii tale. Iată unele recomandări simple în alimentație pentru a reduce riscul propriu și a familiei de boli de inimă și accident vascular cerebral:

• evitați băuturile care conțin zahăr și sucuri de fructe – alegeți apă sau sucuri neîndulcite;
• substituiți dulciurile, consumați fructe proaspete ca o alternativă sănătoasă;
• încercați să mâncați 5 porții de fructe și legume pe zi – acestea pot fi în stare proaspătă, congelată, conservate sau uscate;
• asigurați-vă propria școală sănătoasă sau locul de muncă cu prânzuri la domiciliu.

Mișcați-vă pentru o inimă sănătoasă. Inactivitatea fizică poate contribui semnificativ la boli de inimă și duce la creșterea în greutate, diabet zaharat, tensiune arterială ridicată:

• practicați pentru cel puțin 30 de minute activitate fizică de intensitate moderată de cinci ori pe săptămână;
• joaca, mersul pe jos, menajul, dansul – toate contează!
• fiți mai activ în fiecare zi – urcați scări, mergeți pe jos sau cu bicicleta în loc să conduceți;
• faceți exerciții cu prietenii și familia – veți fi mai motivat şi este mai distractiv.

Iubește inima.

Abandonul fumatului este cel mai bun lucru pentru a îmbunătăți sănătatea inimii. Termenul de 2 ani de renunțare la fumat, reduce riscul de boli cardiace coronariene substanțial. În termen de 15 ani, riscul de BCV revine la cea a unui nefumător. Dacă întâmpinați probleme în lăsatul fumatului, apelați la suportul specializat în renunțarea la fumat la serviciul de consiliere şi tratament.

Cunoașteți riscurile. Cunoscând riscurile, asigurați-vă că știți toate valorile de sănătate. Vizitând personalul medical, faceți câteva controale simple.

Cunoașteți nivelul de glucoză în sânge.

Nivelul de glucoză din sânge mărit (glicemia) poate fi un indiciu al diabetului zaharat. BCV reprezintă 60% din totalul deceselor la persoanele cu diabet zaharat, astfel dacă nu este diagnosticat și tratat, duce la un risc crescut de BCV și  accident vascular cerebral (AVC).

Cunoașteți tensiunea arterială.

Tensiunea arterială este factorul numărul unu de risc pentru BCV. Se numește “ucigaș tăcut”, deoarece nu prezintă semne sau simptome de avertizare, iar mulți oameni nu-și dau seama că o au.

Cunoașteți valorile.

Vizitați medicul de familie pentru a vă determina indexul nivelului de colesterol, greutatea și masa corporală (IMC), precum și a tensiunii arteriale și a glucozei din sânge. Veți fi consiliați cu privire la riscul de BCV, astfel încât să puteți planifica îmbunătățirea sănătății inimii.

 Inima dă putere organismului. Aceasta permite să iubiți, să râdeți și să trăiți viața din plin. De aceea este important să fie protejată. Mersul pe jos, alergatul, diverse evenimente sportive, concerte, discuții publice și alte activități, vor fi organizate de către instituțiile medicale și parteneri ai Ministerului Sănătății pentru a marca Ziua Mondială a Inimii.

Serviciul de presă şi relații cu publicul
022 574 700

Pentru mai multe detalii,
apelați la tel.: 022 574655, 022574683, 022727511

Comments on '„Puterea vieții tale”, este tema de Ziua Mondială a Inimii din 29 septembrie 2016' (0)

Comments are closed.