Rabia – o problemă importantă de sănătate publică

Posted on 09/04/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Situația epizootologică la rabie rămâne a fi nefavorabilă, condiționând riscuri pentru sănătatea publică. Astfel, în primul trimestru al anului 2020, conform datelor Centrului republican de diagnostic veterinar, rabia a fost diagnosticată la 26 de animale în 13 teritorii administrative ale republicii, antrenând în procesul epizootic 6 vulpi, 2 șacali, un dihore, de asemenea, 17 animale domestice – câni, pisici, bovine – un potențial impunător de surse ale infecției rabice. Circulația activă a virusului rabic s-a manifestat în teritoriile raioanelor Fălești, fiind depistate 5 animale bolnave, Glodeni, Dubăsari – câte 3, Rezina, Cantemir, Soroca, Ungheni, mun. Bălți – câte 2 animale. Totodată, în teritoriile raioanelor Ştefan Vodă, Nisporeni, Florești, Cimișlia, Slobozia s-a înregistrat câte un caz de rabie animalieră.

Menținând prudență față de infecția provocată de noul coronavirus, instituțiile serviciilor de sănătate umană și animală îndeamnă populația de a manifesta un comportament direcționat spre evitarea contactului cu diferite categorii de animale și diminuarea riscurilor rezultate din posibilele contacte.

În acest context, se recomandă ca populaţia să se abţină de la practica prinsului în capcane a vulpilor, dihorilor şi altor animale de pradă, deoarece acestea sunt sursele principale de infecţie rabică. Se vor depune eforturi pentru stoparea accesului acestor animale în locurile de întreţinere și pășunare a bovinelor, ovinelor şi altor animale de fermă.

Deţinătorii animalelor de campanie trebuie să asigure vaccinarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor, iar în caz de îmbolnăvire a acestora să le consulte la medicul veterinar.

În cazul unor eventuale muşcături provocate de orice categorie de animale este necesară prelucrarea imediată a rănii – spălarea abundentă cu săpun sub apă curgătoare, prelucrarea cu tinctură de iod – acţiuni ce asigură înlăturarea a 60-70% cantitate de virus din rană.

O condiţie obligatorie ce se cere a fi respectată şi care asigură păstrarea vieţii omeneşti, o constituie adresarea operativă a persoanelor agresate de animale după asistenţă medicală. Medicul specialist decide necesitatea şi volumul vaccinării curativ profilactice – singura acțiune ce poate preveni îmbolnăvirea oamenilor prin rabie.

Informăm populația, că vaccinarea curativ-profilactică contra rabiei este gratuită, iar preparatele antirabice, fiind administrate la timp, sunt efective şi asigură un grad sporit de securitate, salvând viața persoanelor agresate de orice categorie de animale.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-642

Comments on 'Rabia – o problemă importantă de sănătate publică' (0)

Comments are closed.