Rabia poate fi prevenită

Posted on 09/09/2016 in Comunicat de presă by admin

În anul curent societatea a fost zguduită de o situaţie rar întâlnită – înregistrarea unui caz de rabie umană la o persoană din r-nul Căuşeni cu decesul acestuia.
Din anamneza epidemiologică s-a stabilit că bolnavul a fost muşcat de câinele din gospodăria proprie, nevaccinat contra rabiei, care după 2 zile a pierit. Din spusele victimei şi a rudelor, cu 10-15 zile înainte de agresarea stăpânului câinele în cauză a avut contact cu o vulpe. Regretabil, însă pacientul a dat dovadă de indiferenţă şi nepăsare pentru sănătatea sa. De la momentul muşcăturii de propriul său câine, pe parcursul a 2 luni, victima nu s-a adresat după asistenţă medicală. A solicitat consultaţia medicului abia la apariţia semnelor de boală, în cazul dat când medicina nu mai este în stare de a-i salva viaţa. Nici despre faptul îmbolnăvirii câinelui, agresării stăpânului şi decesul animalului, atât pacientul, cât şi membrii familiei sale n-au informat specialiştii veterinari.
Actualmente, înregistrarea rabiei umane are loc pe fondalul unei situaţii epizootologice precare în țară – anual rabia este depistată la 130-200 animale, practic în toate teritoriile administrative. Datele Centrului Republican de Diagnostică Veterinară denotă că, în perioada de 8 luni ale anului curent, rabia a fost depistată la 60 animale în 20 teritorii administrative. Distribuţia teritorială vastă de depistare, de rând cu numărul mare de animale domestice antrenate în procesul epizootic permite de a afirma că în republică se manifestă o epizootie rabică cu risc înalt de apariţie şi în continuare a cazurilor de rabie la om.
Antrenarea largă în procesul epizootic a animalelor domestice este determinată, în mare măsură, de creşterea vădită a populaţiei de vulpi şi de neefectuarea măsurilor permanente de diminuare a numărului acestora, vulpile fiind sursa principală de menţinere şi răspândire a virusului rabic. Stăpânii animalelor de casă tot mai frecvent acuză apariţia nestingherită a vulpilor în localităţi şi agresarea de către acestea a animalelor domestice. Situaţia în cauză condiţionează contactul a 7-10, uneori şi mai multe persoane cu fiecare animal bolnav de rabie şi necesitatea vaccinării lor în scopul prevenţiei rabiei umane. Conform datelor statistice anual în instituțiile medico-sanitare din republică se înregistrează 4500-5000 persoane agresate de diferite categorii de animale, dintre care la 2000-2500 li se administrează tratament preventiv pentru a le fisalvată viața.
Este oportun de relatat că în fiecare an 150- 250 persoane contactează cu animale la care se depistează agentul cauzal al rabiei, însă graţie adresării timpurii după asistenţa medicală, administrării vaccinului antirabic şi eficacităţii lui, viaţa acestor persoane este salvată.
Ameliorarea și menținerea situației epizootologice favorabile la rabie necesită eforturi conjugate a autorităților, organizațiilor și instituțiilor statului, dar și a fiecărui cetățean în parte. Astfel, este necesar ca Ministerul Mediului, Societatea Vânătorilor şi Pescarilor să organizeze şi să realizeze în tot teritoriul republicii măsuri de reglare planică a populaţiei de vulpi, să încurajeze vânătorii la vânatul nelimitat a acestora, cu respectarea măsurilor respective de precauţie. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor este responsabilă pentru asigurarea imunizării planice contra rabiei a animalelor de companie şi a celor din fauna sălbatică, îndeosebi a vulpilor.
De asemenea, populaţia trebuie să întreprindă măsuri de limitare/stopare a accesului vulpilor în gospodării, de excludere a contactului acestora cu animalele domestice. Organizațiile, instituțiile și persoanele ce deţin în posesie câini, pisici trebuie să asigure vaccinarea lor anuală contra rabiei, să respecte regulile de întreţinere a lor. Animalele bolnave trebuie să fie consultate de specialiştii veterinari, iar stăpânii să se abţină de la acordarea ajutorului animalelor bolnave, uciderea şi îngroparea acestora, astfel vor evita posibilul contact cu virusul rabic şi îmbolnăvirea de rabie.
Important de remarcat, că pentru prevenirea rabiei umane este necesar ca fiecare om, în cazul în care este agresat de oricare animal, trebuie să cunoască şi să respecte unele reguli, destul de simple, însă cruciale pentru neadmiterea contractării şi dezvoltării bolii, şi anume: locul muşcăturii să fie spălat abundent cu săpun sub apă curgătoare, marginea plăgii să fie prelucrată cu tinctură de iod şi, obligatoriu, să fie solicitată asistenţa medicală pentru a primi cursul de tratament preventiv la necesitate. Asistenţa antirabică, inclusiv imunizarea curativ-profilactică se acordă gratuit fiecărei persoane ce necesită ajutorul respectiv.
Realizarea de către autorităţile interesate a măsurilor de combatere şi profilaxie a rabiei, comportamentul adecvat al populaţiei la contactul cu animale bolnave, pot asigura prevenirea îmbolnăvirilor prin această boală periculoasă cu sfârşit letal.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multă informaţie
apelaţi la tel.:022574702, 022 574686, 022574582

Comments on 'Rabia poate fi prevenită' (0)

Comments are closed.