Rabia – problemă majoră de sănătate umană și animală

Posted on 14/01/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Analiza datelor privind circulația virusului rabic la populațiile de animale, în republică, denotă o intensitate, în ultimii ani, a procesului epizootologic, care poate genera agravarea semnificativă a situației epidemiologice.

Conform informațiilor Centrului republican de diagnostică veterinară, în a.2019, rabia a fost diagnosticată la 92 animale în 28 teritorii administrative (în 2018 – la 91 în 30 teritorii), inclusiv la 11 animale în teritoriul din stînga r. Nistru. Cele mai multe cazuri de boală la animale s-au înregistrat în teritoriile raioanelor Glodeni – 9, Căușeni, Ștefan Vodă – câte 7, Nisporeni – 6, Fălești, Rezina, Sîngerei – câte 5, Hîncești, Ungheni, Grigoriopol – câte 4, Anenii Noi, Rîșcani, Strășeni, Camenca, Slobozia și mun. Chișinău – câte 3.

În procesul epizootologic au fost implicate 21 de animale sălbatice, dintre care 17 vulpi; 71 animale domestice, majoritar bovine – 33, cât și câini – 22, pisici – 14. Implicarea intensă în circuitul epizootologic al rabiei a animalelor domestice este condiționată, îndeosebi, de numărul excesiv de vulpi, sursa principală de infecție rabică, care intens contactează cu acestea şi prezintă, la rîndul lor, un risc semnificativ pentru sănătatea populației.

Situația epizootologică nefavorabilă menține la nivel înalt adresarea populației după asistență medicală, anual 4000 – 5000 persoane sunt agresate de diferite categorii de animale. Menționăm, că grație adresării prompte în cazul contactului cu animalele și primirii cursului de tratament vaccinal antirabic (gratis) este evitat finalul tragic (deces) în caz de îmbolnăvire. Totodată, neadresarea după asistență medicală, neinformarea lucrătorilor medicali despre careva zgârieturi, mușcături sau alte urmări ale contactului cu animalele se poate finaliza cu îmbolnăvire și deces, situație apărută în vara anului 2018, soldată cu decesul unui copil cu diagnostic confirmat de rabie.

De rând cu impactul major pentru sănătatea umană, rabia prezintă un impact semnificativ pentru sănătatea animală, îndeosebi a bovinelor, ovinelor, caprinelor, deoarece îmbolnăvindu-se acestea, conform cerințelor veterinare, sunt nimicite, provocând pierderi stăpânilor.

Pentru ameliorarea situaţiei epizootologice și prevenirea îmbolnăvirilor prin rabie este necesar de a organiza şi realiza în tot teritoriul republicii măsuri de reglare planică a populaţiei de vulpi, de încurajare a vânătorilor la vânatul nelimitat a acestora, cu respectarea măsurilor respective de precauţie.

Totodată populaţia trebuie să întreprindă măsuri de limitare/stopare a accesului vulpilor în gospodării, de excludere a contactului acestora cu animalele de casă.

La apariţia semnelor de boală la animale este necesar ca acestea să fie consultate de specialiştii veterinari, iar stăpânii să se abţină de la acordarea ajutorului animalului bolnav. Organizațiile, instituțiile și persoanele ce deţin în posesie câini trebuie să asigure vaccinarea lor anuală contra rabiei, de asemenea respectarea regulilor de întreţinere a acestora.

Fiecare persoană, în cazul când este agresat de orice animal trebuie ca rana să fie spălată cu săpun sub apă curgătoare, să fie prelucrată cu tinctură de iod, ulterior de adresat obligatoriu după asistenţa medicală pentru a primi, la necesitate, cursul vaccinal de tratament preventiv.

Comportamentul adecvat al populaţiei la contactul cu animalele bolnave asigură prevenirea îmbolnăvirilor de boli comune animalelor şi oamenilor, inclusiv de rabie.

Comments on 'Rabia – problemă majoră de sănătate umană și animală' (0)

Comments are closed.