„Rabia: zero cazuri până în anul 2030” – este tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei (turbării) – 28 septembrie 2017

Posted on 26/09/2017 in Comunicat de presă by admin

Rabia este o boală virală care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite la animale şi om prin muşcătura unui animal infectat. Rabia ameninţă şi atunci, când saliva unui animal turbat vine în contact cu zgârieturi, răni deschise ale pielii.

Rabia este întâlnită în 150 de tari sau teritorii, în special în mediul rural, sau în zone geografice izolate. În Republica Moldova cazurile de rabie la om sunt rare – din a.2003 până  în 2016 s-a înregistrat doar un singur caz. În schimb în mediul animal sălbatic, rabia este răspândită printre vulpi, dihori, bursuci, cerbi, jderi, lupi, lilieci. De asemenea, rabia se întâlnește şi la animalele domestice. În ultimii 5 ani rabia a fost depistată anual, în medie, la 155 animale în toate teritoriile administrative. În consecinţă anual circa 4500 – 5000 de persoane sunt agresate de diferite categorii de animale.

Principala sursă de infecţie pentru om rămân a fi vulpile, care pătrund în localităţi, în fâşiile forestiere, unde agresează ovine, bovine şi caprine și, după care acestea devin sursă de infecţie pentru oameni. Prezintă pericol rabic şi câinii, pisicile fără de stăpân, numărul cărora este mereu în creştere.

Reieșind din situația epizootologică creată, se impun stringent organizarea şi realizarea unui complex de măsuri, ce ar contribui la diminuarea circulaţiei virusului rabiei în populaţiile de animale și reducerea riscului de îmbolnăvire la oameni, inclusiv:

– organizarea şi realizarea periodică a activităților de micșorare a numărului excesiv de vulpi – sursa principală de răspândire a virusului rabic, de asemenea supravegherea câinilor, pisicilor fără stăpân – ca surse intermediare de transmitere a infecţiei (imunizarea, adăpostirea, depistarea animalelor bolnave, etc.);

– imunizarea anuală contra rabiei a câinilor şi pisicilor ce se află în posesia populaţiei, organizaţiilor, instituţiilor;

– comunicarea riscului și promovarea măsurilor de prevenire a rabiei, inclusiv:

  • evitarea prinsului în capcane a animalelor de pradă,
  • asigurarea pazei animalelor domestice ce păşunează în fâşii forestiere, margini de păduri,
  • consultarea animalelor cu semne de boală la specialistul veterinar,
  • asigurarea pașilor necesari (spălării şi prelucrării rănii, etc.) în caz de mușcătură provocate de orice categorie de animale,
  • importanța și necesitatea adresării precoce și obligatorie după asistenţă medicală şi urmarea strictă a tratamentului specific.
  • Educarea copiilor privind comportamentul corect cu animalele de companie

 

Important de menționat, că asistența antirabică în Republica Moldova este asigurată  de medicii chirurgi responsabili de această activitate. În dependenţă de categoria animalului ce a provocat leziunea şi localizarea acesteia, persoanelor li se acordă asistenţă  antirabică specifică. Tratamentul profilactic este efectuat gratuit cu vaccin antirabic concentrat şi, la necesitate, cu imunoglobulină specifică. Persoanele supuse tratamentului profilactic trebuie să respecte cu strictețe regimul prescris de medic.

 

*În cadrul Conferinței Globale privind eliminarea rabiei din anul 2015, OMS, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură și Alianța Globală în Controlul Rabiei au aprobat obiectivul comun de reducere totală către anul 2030 a numărului de decese umane cauzate de rabie.

 

 

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

Tel.: 022 574 700

Informaţii suplimentare

Tel.: 022 574582 022-574-686,  022-574-702

Comments on '„Rabia: zero cazuri până în anul 2030” – este tema Zilei Mondiale de Luptă împotriva Rabiei (turbării) – 28 septembrie 2017' (0)

Comments are closed.