Recomandări pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou (COVID–19)

Posted on 17/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În situația în care se atestă o creștere zilnică a răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou (COVID–19), inclusiv la nivel comunitar, îndemnăm populația să adopte următoarele comportamente preventive:

 • Protejați-vă, evitați contactul direct cu persoanele bolnave! Evitați zonele aglomerate unde sunteți expuși la contact direct și/sau interacțiune cu un număr mare de persoane (biserică, transport public, centre comerciale, magazin, farmacie, etc.) de tipul adunărilor publice, zone de trafic intens, zone de recreere.

 

 • Protejați-vă familia! Limitați la maximum orice contact direct cu familia, rude, vecini dacă ați revenit în ultimele 14 zile de peste hotare sau manifestați careva semne de boală. Evitați așa gesturi precum: strângerea mâinilor, îmbrățișările, sărutul obrajilor sau al mâinilor, atingerea fețelor cu mâinile, etc.

 

 • Respectați igiena personală! Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun sau dezinfectați-le cu soluții pe baza de alcool. Respectați igiena strănutului și a tusei. Mențineți locuința în curățenie, dezinfectați zilnic obiectele și suprafețele cele mai frecvent folosite.

 

 • Autoizolați-vă la domiciliu! Dacă ați revenit recent de peste hotare: anunțați medicul de familie prin telefon și autoizolați-vă la domiciliu, ceea ce înseamnă:
 • să stați în odaie separată,
 • să păstrați distanță de cel puțin 1 metru cu cei apropiați,
 • să utilizați veselă personală,
 • să vă spălați des pe mîini cu apă și săpun,
 • să respectați igiena tusei și strănutului, măsurați-vă de 2 ori pe zi temperatura,
 • să apelați la serviciul 112, dacă au apărut careva semne de răceală.

 

 • Stați acasă! Evitați la maxim să ieșiți din casă; ieşiţi doar în caz de strictă necesitate. În cazul urgenței de procurare a medicamentelor sau produselor alimentare, alegeți cele mai apropiate farmacii sau magazine – evitați contactele, nu utilizați transportul public, păstrați distanța socială (1-5m), la revenire la domiciliu dezinfectați-vă mâinile și obiectele personale folosite frecvent (telefonul mobil) cu gel sau lichid dezinfectant pe bază de alcool. Optați pentru munca de acasă, în măsura în care aveți această posibilitate oferită de angajator. Respectați cu strictețe măsurile de protecție.

 

 • Adoptați un mod de viață sănătos! Alimentația sănătoasă, activitatea fizică sistematică, aerisirea locuinței, evitarea fumatului și a consumului nociv de alcool – conduce la îmbunătățirea imunității și crește rezistența față de îmbolnăviri.

 

 • Informați-vă corect! Respectați în totalitate recomandările specialiștilor și conformați-vă indicațiilor autorităților în situație de pandemie globală COVID -19 pentru a evita panica, a stopa răspândirea infecției și a reveni la normalitate. Pentru a vă informa corect, accesați paginile web și de socializare ale Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (msmps.gov.md), Organizației Mondiale a Sănătății (www.who.int); Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (www.ansp.gov.md), inclusiv la Linia Verde: 0 800 12300,comunicați direct cu medicii de familie.

 

În cazul în care încălcați regimul de autoizolare la domiciliu și supuneți riscului de infectare alte persoane, puteţi fi penalizați conform legislației în vigoare.

 

Comments on 'Recomandări pentru a preveni răspândirea infecției prin Coronavirus de tip nou (COVID–19)' (0)

Comments are closed.