„Renunțarea la fumat – face aerul mai curat ” – este tema Zilei Naționale de renunțare la fumat – 16 noiembrie 2017

Posted on 14/11/2017 in Comunicat de presă by admin

Anual, în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, conform deciziei Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului din 2013, în Republica Moldova este marcată Ziua Naţională de renunțare la fumat. Tema acțiunilor de comunicare pentru acest an este „Renunțarea la fumat – face aerul mai curat”, având drept scop descurajarea fumatului și promovarea efectelor benefice ale renunţării la fumat asupra organismului, continuarea acțiunilor de sensibilizare a populației referitor la riscurile consumului de tutun, cât și oferirea serviciilor de consiliere privind renunțarea la fumat pentru persoanele dependente de tutun.

Consumul de tutun reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, considerându-se un factor de risc responsabil de creșterea cazurilor de boli netransmisibile severe, precum: cancerul de plămâni, bolile cardiovasculare şi respiratorii, boala obstructivă cronică a plămânilor, ateroscleroza, etc. Fumatul, de asemenea afectează grav femeile însărcinate, provocând  naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului.

În Republica Moldova, consumul de tutun şi expunerea la fumul de tutun este al doilea din zece factori de risc, ce contribuie la povara bolilor netransmisibile în rândul bărbaţilor, măsurată în DALY, şi al şaptea – în rândul femeilor. În ultimii ani se atestă o creștere a incidenței prin cancer de 1,4 ori. Este în creștere și prevalența bolilor, unde fumatul este factorul de risc predominant, cum ar fi: bolile cardio  și cerebral vasculare, cancerul pulmonar, bolile respiratorii obstructive cronice. Anual, se înregistrează circa 5-6 mii de decese (cca. 12-14% din totalul deceselor) din cauza bolilor condiționate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% dintre decese se înregistrează la persoanele în vârsta aptă de muncă (mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor).

De asemenea, consumul de tutun implică costuri enorme pentru economiile naționale prin creșterea costurilor de îngrijire a sănătății și scăderea productivității. În Republica Moldova costurile economice pentru pierderea productivității muncii din cauza îmbolnăvirilor sau deceselor premature, inclusiv și achitarea pensiilor pentru invaliditate se estimează la cca.  un miliard 830 mil. lei, ceea ce depășește esențial veniturile statului din comercializarea produselor din tutun.

            De menționat, că la 29 mai 2015 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la un pachet de legi în domeniul controlului tutunului (publicate în Monitorul Oficial la 18 septembrie 2015) în scopul asigurării de către stat a condiţiilor necesare pentru protejarea sănătăţii populaţiei de consecinţele consumului produselor din tutun, a produselor asociate cu produsele din tutun şi de expunerea la fumul de tutun în spațiile publice. Noua lege privind controlul tutunului a fost apreciată de mai mulți experți din țară și de peste hotare, ca fiind una destul de riguroasă și care va aduce beneficii în vederea protecției sănătății publice.

Cu regret însă, constatăm, că recent Parlamentul Republicii Moldova a mai operat careva modificări la un pachet de acte legislative, inclusiv și în domeniul controlului tutunului (Legea nr.185 din 21 septembrie 2017, publicată în MO  nr. 317 – 385 din 27 octombrie 2017) prin care noțiunile de „produs din tutun” și „fum din tutun” s-au înlocuit cu noțiunea de „produse din tutun pentru fumat” și potrivit unui nou aliniat (aliniatul 6 ) din articolul 19 „produsele din tutun, altele decât cele pentru fumat, precum și pachetele unitare și ambalajele exterioare ale acestora să fie exceptate de la interdicții”. Acest lucru înseamnă, că este permisă vânzarea, utilizarea și promovarea acestor produse. Restricția rămâne valabilă numai pentru produsele care ard și produc fum: țigările obișnuite, electronice, narghilea.

Și mai mult. Alte modificări importante  (articolul 25, aliniatul1, litera c) țin de permisiunea pentru procurarea de pe internet de către minori a produselor din tutun care nu ard, altele decât cele pentru uz nazal, oral sau de mestecat; excluderea sancțiunilor pentru importul, plasarea pe piață sau comercializarea produselor din tutun care nu ard (articolul 25, aliniatul 1, litera c din Codul contravențional), etc.

Consumul oricărui produs ce conține tutun este o amenințare pentru sănătatea publică și afectează orice persoană, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau educație. Consumul de tutun  –  aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.

Ziua Națională de renunțare la fumateste o oportunitate pentru fumători să renunțe la acest viciu dăunător pentru sănătatea proprie și a celor din jur.

Important de menționat că beneficiile renunţării la fumat se resimt încă din primele minute:

 1. La 20 de minute de la inhalarea ultimul fum de ţigară tensiunea arterială scade la valori normale. Acest fapt se poate verifica prin simpla măsurare a tensiunii arteriale imediat după o țigara şi, apoi, după alte 20 de minute.
 2. La 8 ore de la stingerea ţigării nivelul de monoxid de carbon din sânge se normalizează. În consecinţă, nivelul de oxigen creşte ajungând la un nivel normal. Acest beneficiu este resimţit de fiecare fumător în fiecare zi, după cele 8 ore de somn.
 3. La 24 de ore de la inhalarea ultimului fum de ţigară, riscul de accident vascular şi de moarte subită scade. Fumatul majorează cu mult riscul acestor afecțiuni.
 4. La 48 de ore de la renunţarea la fumat gustul şi mirosul se îmbunătăţesc. Astfel, mâncarea va avea un gust mai delicios şi un miros mai apetisant. Mai mult, după acest interval de timp, nivelul de nicotină dispare din organism.
 5. La 72 de ore de la stingerea ultimei ţigări respiraţia devine mai uşoară, iar capacitatea pulmonară creşte. De asemenea, după acest interval de timp, proaspătul nefumător va simţi că are mai multă energie, iar tuburile bronhiale se relaxează.
 6. La 2-3 săptămâni de la renunţarea la dependenţa de tutun circulaţia sanguină se îmbunătăţeşte. Mersul pe jos devine mai uşor, iar funcţia pulmonară creşte cu până la 30%. După zece săptămâni de la ultima ţigară circulaţia sângelui se îmbunătăţeşte continuu. Dispare senzaţia de “picioare grele”, gleznele devin mai suple, anumite vene și capilare devin mai puţin vizibile sub pielea de pe picioare.
 7. La 9 luni de la renunţarea de la fumat tusea tabagică, oboseala şi respiraţia grea se ameliorează. Organismul dispune de mai multă energie. În plus, la 9 luni de la renunţarea la fumat creşte rezistenţa organismului la efort.
 8. La 1 an de la stingerea ultimei ţigări riscul de boli cardiovasculare se reduce cu 50%, iar riscul unui accident vascular cerebral este la fel de mic ca în cazul unui nefumător.
 9. La 5 ani de la fumarea ultimei ţigări riscul de cancer bucal, laringian sau de esofag se reduce cu 50%. În plus, funcţia cardiovasculară poate fi comparată cu cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.
 10. La 10 ani de la stingerea ultimei ţigări riscul de cancer pulmonar scade cu 30-50%.
 11. La 15 ani de la renunţarea la acest viciu fostul fumător poate fi considerat nefumător din toate punctele de vedere, riscul unui atac de cord ajungând şi el la limita statistic normală pentru persoanele care nu au fumat niciodată. Acelaşi lucru este valabil şi în privinţa incidenţei cancerului.

 

În Republica Moldova, este instituit serviciul de consiliere și tratament pentru renunțarea la fumat în cadrul IMSP Dispensarul Republican de Narcologie. Pentru mai multe detalii apelați la linia verde 080010001 și consultați pagina web:  www.imspdrn.md

 

Acțiunile de comunicare și sensibilizare, planificate conform dispoziției Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 699d din 03.11.2017, vor fi realizate de către instituțiile medicale, Centrele de Sănătate Publică  în colaborare cu diferiți parteneri la nivel național, regional și comunitate, inclusiv: ateliere de instruire, mese rotunde, comunicare interpersonală, acțiuni în comunitate, etc.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul

022 574 700

Pentru mai multe detalii  apelați la tel.: 022 574655, 022 574505

Comments on '„Renunțarea la fumat – face aerul mai curat ” – este tema Zilei Naționale de renunțare la fumat – 16 noiembrie 2017' (0)

Comments are closed.