Rezultatele activităților desfăşurate de specialiştii ANSP pentru prevenirea intoxicațiilor cu plumb

Posted on 29/11/2019 in Comunicat de presă by massmedia

În baza Dispoziției Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) nr. 326-d din 09 octombrie 2019, pe parcursul lunii trecute, au fost desfășurate mai multe activităţi de informare şi sensibilizare pentru prevenirea intoxicațiilor cu plumb, inclusiv în contextul marcării Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, cu genericul „Eliminarea plumbului din vopsele”. În instituţiile medicale au fost elaborate şi coordonate planuri comune  privind derularea măsurilor direcționate spre comunicarea populaţiei, prevenirea, detectarea şi tratarea acestora.

În context, au fost organizate multiple evenimente de către specialiștii Centrelor de Sănătate Publică (CSP) în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice teritoriale, instituțiile de învățământ, mijloacele mass–media, autoritățile administrației publice locale, orientate spre conștientizarea de către populație a riscurilor intoxicațiilor cu plumb și respective măsurile de prevenire.

Astfel, datorită implicării active și suportului specialiștilor CSP teritoriale s-au organizat 9140 discuții individuale și în grup, au fost efectuate 128 de seminare și 656 prelegeri tematice. Ca măsuri de sensibilizare a societăţii, despre gravitatea problemei abordate, s-au elaborat 129 de buletine sanitare și au fost publicate 12 articole în ziarele din presa locală, peste 16 spoturi video, care s-au difuzate în instituțiile medico-sanitare.

Mai mult ca atât, unele raioane au mediatizat intens evenimentul, astfel, specialiștii CSP Căușeni, Soroca și Comrat au participat în cadrul unor emisiuni radio dedicate Săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, la Ungheni și Soroca au fost difuzate câte o emisiune la televiziunea locală cu abordarea subiectului în cauză, iar la Anenii Noi au fost organizate 8 serate cu organizarea discuțiilor interactive în acest domeniu.

Totodată, în instituțiile de învățământ au avut loc o serie de concursuri de postere și desene, în cadrul cărora, elevii s-au expus asupra influenței plumbului din vopsele, ulterior acestea au fost evaluate, iar cele mai bune remise sediului central al ANSP pentru participarea la concursul de nivel național.

Colaboratorii sediului central al ANSP au organizat o masă rotundă, cu participarea reprezentanților Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, producătorilor și comercianților de vopsea, ONG-urilor de mediu, oficiului de prevenire a poluării mediului și persoane cointeresate în acest domeniu, au participat la 5 interviuri TV și radio privind impactul plumbului asupra stării de sănătate a populației, în special al copiilor.

De asemenea, au fost organizate trei vizite în teritorii, la IP Gimnaziul din satul Țipletești, raionul Sângerei, unde au fost instruiți 30 de elevi, la Centrul de excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo” mun. Chișinău (peste 20 de copii și profesori informați) și la IP Liceul Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, raionul Ialoveni (40 de persoane) cu scopul de a oferi copiilor și profesorilor un suport informativ despre riscurile expunerii la plumbul din vopsele și impactul acestuia, pe termen lung.

La fel, pentru a promova eliminarea treptată a utilizării plumbului în vopsele, a fost realizat un flash-mob în incinta Agenției Naționale pentru Sănătate Publică sediul central, cu genericul „STOP PLUMB ÎN VOPSELE ”.

În acest context, consemnăm că pentru a fi măsurabile, obiectivele propuse de OMS în Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, trebuie să fie realizate atât cantitativ cât și calitativ, pe tot parcursul anului, prin activități zilnice, cu implicarea întregii societăți.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii: tel. 022 574-678

Comments on 'Rezultatele activităților desfăşurate de specialiştii ANSP pentru prevenirea intoxicațiilor cu plumb' (0)

Comments are closed.