Rezultatele Campaniei de comunicare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool și a Zilei Naționale de renunțare la fumat

Posted on 12/12/2019 in Comunicat de presă by massmedia

Perioada 01-30 noiembrie 2019, a fost consacrată conștientizării riscurilor asociate consumului de alcool, în special la volan, iar data de 21 noiembrie 2019 a fost dedicată Zilei Naționale de renunțare la fumat.

În contextul marcării acestor evenimente, specialiștii în promovarea sănătății ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, pe parcursul lunii noiembrie, au demarat şi desfăşurat activități informativ-educative pentru tinerii și cadrele didactice a  4 instituții de învățământ preuniversitar din Chișinău: Școala Profesională nr. 3, Școala Profesională nr.5, Centrul de Excelență în Transporturi, și Liceul Teoretic „Columna”.

Printre principalele mesaje livrate în cadrul acestor activități s-au numărat: influența alcoolului asupra întregului organism, riscurile asociate consumului de alcool și comportamentul antisocial pe care îl generează abuzul de alcool. De asemenea, tinerii au fost informați despre riscurile fumatului, nocivitatea tutunului și a produselor de tutun și beneficiile renunțării la fumat.

Activitățile s-au petrecut într-un mod interactiv, participanții au avut posibilitatea să adreseze întrebări, să își exprime opinia și să participe activ în discuții. La finalul discuțiilor participanții au vizionat spoturile sociale dedicate conștientizării daunei consumului de alcool și a fumatului, dar și au primit materiale informative pe aceeași tematică. 

În total, în or. Chișinău, pe parcursul campaniei de comunicare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool și a Zilei naționale de renunțare la fumat au fost informați 243 tineri și cadre didactice.

În fiecare an, la nivel global, peste 8 milioane de oameni decedează în urma consumului de tutun. Dintre aceștia, 7 milioane decedează drept rezultat al consumului direct de tutun, iar aproximativ 1,2 milioane – din cauza expunerii nefumătorilor la fumatul pasiv. Pe lângă aceasta, practica mondială arată că circa 25% din totalul deceselor în grupul de vârstă 20 – 39 de ani sunt cauzate de consumul nociv de alcool.

Conform Raportului global privind consumul de alcool și sănătatea, în anul 2016, țara noastră a înregistrat un consum anual de 15,2 litri alcool pur pe cap de locuitor, consumat începând cu vârsta de 15 ani.

Comments on 'Rezultatele Campaniei de comunicare și conștientizare a riscurilor asociate consumului de alcool și a Zilei Naționale de renunțare la fumat' (0)

Comments are closed.