Rezultatele preliminare privind intoxicaţia acută neprofesională exogenă de etiologie chimică, înregistrată în raionul Cantemir

Posted on 30/10/2018 in Comunicat de presă by admin

Potrivit raportului preliminar privind cercetarea epidemiologică a cazului de intoxicaţie acută neprofesională exogenă de etiologie chimică, soldat cu decesul a trei copii şi spitalizarea în stare gravă a două persoane adulte, originari din satul Flocoasa, raionul Cantemir, s-au intoxicat în rezultatul inhalării vaporilor de insecticid. Conform cercetărilor efectuate de specialişti, este vorba de o intoxicaţie cu fosfid de aluminiu.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, s-a stabilit că la data de 28.10.2018 bunelul victimelor a prelucrat circa 7-8 tone de grâu cu un preparat insecticid „Valsafid”, acesta fiind depozitat peste noapte într-o cameră alături de dormitorul în care se aflau persoanele care s-au intoxicat. Bunelul acestora a dormit în altă casă din curte. Pastilele au fost aplicate pe toată suprafața grâului, după care a fost acoperit cu o peliculă.

În rezultatul cercetării cazului, s-a constatat că cei 2 maturi (a.n. 1961 și a.n. 1985) şi  3 copii (a.n. 2007, a.n. 2010 şi a.n.2014), acuzau grețuri şi vomă. Toate cinci persoane au fost transportate în IMSP SR Cantemir în stare gravă, unde le-a fost acordat primul ajutor medical prespitalicesc, reieșind din simptomatică. Ulterior, prin intermediul aviației sanitare, persoanele au fost transferate pentru tratament în IMSP republicane – IMSP Institutul Mamei şi Copilului şi IMPS SCM „Sfânta Treime”, cu diagnosticul ”intoxicație acută cu insecticid”.

Activităţile întreprinse până la moment de către specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) şi nemijlocit Direcţia teritorială de Sănătate Publică Cahul, au fost:

  • Anchetarea epidemiologică a cazului începând cu data de 29.10.2018.
  • Informarea operativă a organelor competente în domeniu, inclusiv a Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
  • Colectarea probei de grâu pentru investigații de laborator pentru descifrarea intoxicației și transportarea către ANSP.
  • Prezentarea informaţiei în cadrul ședinței Comisiei extraordinare de Sănătate publică raionul Cantemir, la 30.10.18.

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Rezultatele preliminare privind intoxicaţia acută neprofesională exogenă de etiologie chimică, înregistrată în raionul Cantemir' (0)

Comments are closed.