Rezultatele studiului de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor personalului medical în prevenirea gripei sezoniere prin vaccinare, au fost prezentate și examinate în cadrul unor ateliere de lucru

Posted on 03/07/2017 in Comunicat de presă by admin

În perioada 27 – 29.06.2017, la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP) s-au desfășurat trei ateliere de lucru de  prezentare și examinare a rezultatelor Studiului efectuat în perioada aprilie-iunie curent, privind evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor personalului medical în vaccinarea pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă sezonieră, fiind invitați specialiștii CNSP,  Centrelor de Sănătate Publică  municipale și raionale, și medicii specialiști din Instituțiile Medico-Sanitare Publice din republică.

La deschidere, dl. Iurie Pînzaru, directorul general al CNSP, în mesajele sale de salut adresate participanților, a ținut să menționeze despre importanța incontestabilă a rezultatelor studiului în acest domeniu, în premieră realizat în Republica Moldova.

1

2

În continuarea lucrărilor atelierelor, conform agendei au fost prezentate următoarele rapoarte și comunicări: Obiectivele, scopul studiului, metodele de colectare a datelor, chestionarul utilizat și structura eșantionului  (Ștefan Gheorghița, CNSP);  Nivelul de cunoștințe a lucrătorilor medicali în gripa sezonieră și vaccinarea antigripală (Alina Druc, CNSP);  Atitudinea și practicele lucrătorilor medicali în sezonul de gripă sezonieră și vaccinarea antigripală (Nicolae Furtună  și Dumitru Capmari, CNSP).

Conform rezultatelor studiului, în rândul lucrătorilor medicali au fost evidențiate cunoștințe despre gripă și vaccinarea antigripală la un nivel înalt. Astfel, 88,1% din participanții la studiu au afirmat că gripa provoacă complicații, 84,0% au cunoscut grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire care trebuie supuse vaccinării antigripale, 90,8% fiind satisfăcuți de instruirile privind gripă și vaccinarea antigripală, la care au participat în ultimii 3 ani.

3 4

Relevant că, în cadrul atelierelor au fost desfășurate și lucrări practice întru identificarea soluțiilor/recomandărilor pentru aprofundarea cunoștințelor și îmbunătățirea atitudinilor și practicilor lucrătorilor medicali în domeniul prevenirii gripei sezoniere și vaccinarea antigripală, care vor fi incluse  în recomandările raportului final privind cunoștințele, atitudinile și practicile lucrătorilor medicali în vaccinarea pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă sezonieră, care urmează să fie publicat pe site-ul CNSP.

Studiul și atelierele de lucru au fost efectuate cu suportul metodic și financiar al ”The Task Force for Global Health”.

Serviciul de presă şi relații cu publicul

022574700

Pentru mai multe detalii

apelaţi la tel.:022574503; 022725274

Comments on 'Rezultatele studiului de evaluare a cunoștințelor, atitudinilor și practicilor personalului medical în prevenirea gripei sezoniere prin vaccinare, au fost prezentate și examinate în cadrul unor ateliere de lucru' (0)

Comments are closed.