Rezultatele verificărilor efectuate la obiectivele pasibile controlului în domeniul sănătății publice privind prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19

Posted on 10/09/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Pe parcursul săptămânii trecute, de către specialiștii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) cu funcții de control au fost verificate 176 de obiective ale economiei naționale pasibile verificării în domeniul sănătății publice. În cazul a 16 obiective au fost depistate încălcări ale normelor de conduită impuse de către autoritățile din domeniul sănătăţii publice în scopul diminuării riscului de răspândire a infecției COVID-19.

Cele mai frecvente abateri atestate sunt: nu se efectuează triajul medical al angajaților la începutul zilei de muncă; nu se efectuează termometria vizitatorilor; personalul nu este asigurat cu echipament de protecție; utilizarea incorectă a echipamentul de protecție individual (măștilor); personalul activează în lipsa echipamentului de protecție; lipsa program de igienizare a spatiilor, sau neîndeplinirea acestuia; nerespectarea graficului lucrărilor de igienizare a încăperilor; lipsa avizelor la substanțele Biodistructive; lipsa ordinului cu persoana desemnată ca responsabilă pe filială; lipsa ordinului intern cu plan de intervenție și măsuri pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19 pe filială.

În consecinţă, a fost sistată temporar activitatea a unei unității de prestări servicii – frizerie. În același timp, au fost întocmite 11 de procese verbale de contravenție administrativă, fiind emise decizii de aplicare a amenzilor în sumă de circa 2000 de lei.

ANSP solicită insistent tuturor agenților economici să asigure implementarea deplină a măsurilor de sănătate publică impuse de către autorități. Totodată, facem apel către populație să respecte recomandările pentru prevenirea răspândirii infecției COVID -19 cum ar fi:

  1. Respectarea distanței fizice de cel puțin 1-1,5 metri;
  2. Spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluție pe bază de alcool;
  3. Evitarea atingerii ochilor, gurii și nasului cu mâinile murdare;
  4. Evitarea spațiilor aglomerate, îndeosebi pentru persoanele în etate, persoanele cu boli cronice, gravide și copiii sub 2 ani.
  5. Purtarea obligatorie și corectă a măștilor de protecție atunci când ne aflăm:
  • în transportul public pentru pasageri;
  • în spațiile publice închise, unde se atestă un flux crescut de vizitatori (magazine, centre comerciale, poștă, bănci, frizerii, instituții publice, etc.);
  • în spațiile publice semiînchise sau deschise, unde nu sunt condiții de respectare a distanței fizice de 1m – 1,5 m.

 

Comments on 'Rezultatele verificărilor efectuate la obiectivele pasibile controlului în domeniul sănătății publice privind prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19' (0)

Comments are closed.