Sănătatea rinichilor pentru toți – de la prevenție la detecție

Posted on 12/03/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Povara globală a bolilor renale cronice este în creștere și este estimată să devină a cincea cea mai frecventă cauză a anilor de viață pierduți până în 2040. Boala renală cronică este o cauză majoră a cheltuielilor de sănătate catastrofale. Costurile pentru dializă și transplant consumă circa 2-3% din bugetul anual de asistență medicală în țările cu venituri mari. În țările cu venituri mici și mijlocii, majoritatea persoanelor cu insuficiență renală au acces limitat la dializa de salvare a vieții și la transplantul de rinichi.

În scopul creșterii gradului de conștientizare a populației, reducerea riscului dezvoltării bolilor renale și a problemelor asociate la nivel mondial, la inițiativa Societății Internaționale de Nefrologie și Federației Internaționale a Fundației Renale, anual în a doua zi de joi a lunii martie este marcată Ziua Mondială a Rinichiului.

În anul curent, tema evenimentului este ”Sănătatea rinichilor pentru toți – de la prevenție la detecție”, deoarece boala renală cronică este asociată cu costuri ridicate, măsurile preventive au o valoare semnificativă. Creșterea gradului de conștientizare și educarea populației cu privire la reducerea  importanți factorilor de risc principali, este crucială în reducerea poverii bolilor renale.

Leziunea renală acută este o afecțiune gravă, care se dezvoltă dintr-o dată, de multe ori durează o perioadă scurtă de timp și ar putea să dispară complet odată ce cauza principală a fost tratată, dar poate avea, de asemenea, consecințe pe termen lung cu probleme de-a lungul vieții. Leziunea renală acută apare mai frecvent la persoanele obeze. Principalii factori de risc comuni ai apariţiei şi asocierii dintre boala cronică de rinichi, diabet şi bolile cardiovasculare sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viaţă şi condiţiile socio-economice, vârsta, fondul genetic.

Boala renală cronică (BCR) este o boală netransmisibilă, ce afectează în prezent aproximativ 850 de milioane de oameni în întreaga lume. Unul din zece adulți la nivel global suferă din cauza bolii renale cronice.  Boala renală cronică se dezvoltă la orice vârstă și diferite condiții pot favoriza dezvoltarea ei. În unele țări, bolile de rinichi sunt printre cele mai mari cauze de deces.

Principalii factori de risc sunt: excesul de greutate sau obezitatea, stilul de viață și condițiile socio-economice, vârsta, fondul genetic. Totodată, acești factori de risc nu influențează doar debutul, ci și progresia acestor afecțiuni, crescând semnificativ riscul de complicații grave.

Simptomele: În stadiile timpurii, BCR nu are semne şi simptome. O persoană poate pierde 90% din funcţia renală înainte de apariţia acestora Simptomele BCR progresive includ: umflarea picioarelor şi a mâinilor, senzaţia de oboseală, dificultate de concentrare, scăderea poftei de mâncare, urină tulbure. Cu toate acestea, BCR poate fi detectată prin teste simple:

  • examen de urină, pentru verificarea prezenţei proteinelor din urină
  • test de sânge, pentru măsurarea nivelului de creatinină serică.

Bolile de rinichi sunt ucigași tăcuți, care afectează în mare măsură calitatea vieții.

 8 reguli de aur pentru a reduce riscul de a dezvolta bolile de rinichi:

1. Menținerea greutății corporale normale

Menținerea greutății corporale ajută la reducerea tensiunii arteriale și reduce riscul de insuficiență renală cronică.

2. Monitorizarea regulată a nivelului zahărului din sânge.

Aproximativ jumătate din persoanele care au diabet zaharat dezvoltă leziuni renale, de aceea este important pentru persoanele cu diabet zaharat de a face teste regulate pentru a verifica funcțiile renale. Este important să se păstreze controlul nivelului de zahăr din sânge cu ajutorul unor medici sau farmaciști.

3. Monitorizarea tensiunii arteriale

Nivelul mediu al tensiunii arteriale este de 120/80.  Persoanele cu nivelul 139/89 sunt considerate ca hipertensive si ar trebui să adopte un stilul de viață sănătos si schimbări în alimentație. La nivelul 140/90 și mai sus, ar trebui consultat medicul despre riscuri pentru sănătate și monitorizarea nivelului tensiunii arteriale în mod regulat.

4. Alimentarea sănătoasă și menținerea greutății sub control. Acest lucru ajută la prevenirea diabetului, a bolilor de inimă și alte afecțiuni asociate cu insuficiența renală cronică. Reducerea consumului de sare. Aportul de sodiu recomandat este de 5-6 grame de sare pe zi (aproximativ o linguriță). În scopul de a reduce consumul de sare trebuie limitată cantitatea de alimente procesate.

5.Menținerea un aport de lichide sănătos. Consumarea pînă la 1,5- 2 l de apă pe zi. Este important să se țină seama de faptul, că nivelul corect al consumului de lichide pentru oricare depinde de mai mulți factori, inclusiv de gen, condițiile de sănătate, sarcina și alăptarea. În plus, persoanele, care deja au avut o piatră la rinichi sunt sfătuiți să bea 2 până la 3 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de formare a unei noi pietre.

6.Renunțarea la fumat

Fumatul încetinește fluxul de sânge la rinichi. Atunci când mai puțin sânge ajunge la rinichi, aceasta afectează capacitatea lor de a funcționa corect. Fumatul crește riscul de cancer la rinichi cu 50 la sută.

7.Luați medicamente cu precauție

Medicamentele nonsteroidale antiinflamatorii sunt cunoscute de a provoca leziuni renale și boli renale cronice dacă sunt luate frecvent, fără a fi consultat cu specialiștii.

8.Verificați funcția renală dacă aveți unul sau mai mulți dintre factorii de risc

  • diabet zaharat
  • hipertensiune
  • sunteți obez
  • unul dintre părinți sau alți membri ai familiei suferă de boli de rinichi.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media

Comments on 'Sănătatea rinichilor pentru toți – de la prevenție la detecție' (0)

Comments are closed.