Săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor se desfăşoară cu genericul “Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele!”

Posted on 18/03/2019 in Comunicat de presă by admin

În perioada 18-24 martie, curent, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) organizează activități pentru promovarea aplicării raționale a pesticidelor în ramura agricolă și pe terenurile individuale ale cetățenilor. pesticideAstfel, în scopul sensibilizării populației asupra acestei probleme, în cadrul Săptămânii de promovare a aplicării raționale a pesticidelor, cu genericul “Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele!”, sunt organizate mai multe activități cu implicarea publicului larg, cum ar fi: discuții publice, mese rotunde, instruiri, emisiuni radio și TV, informații în presa scrisă etc. Totodată, șefii Centrelor de Sănătate Publică teritoriale, prin intermediul specialiștilor secțiilor Protecției sănătății publice, în comun cu instituțiile de învățământ, IMSP și mijloacele mass-media vor asigura informarea populației despre efectele nefaste ale PUF asupra stării de sănătate. De asemenea, în cadrul acestei Săptămâni vor fi organizate concursuri și lecții în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal, prelegeri în colectivitățile agricole privind promovarea utilizării raționale a PUF.

Produsele de uz fitosanitar (pesticidele) sunt produse chimice utilizate pentru protecția plantelor, prin nimicirea insectelor dăunătoare, agenților patogeni ai bolilor plantelor, buruienilor. Datorită dezvoltării agriculturii și adaptării dăunătorilor la substanțele deja existente a apărut necesitatea de noi substanțe și astfel, după 1944 s-a dezvoltat industria pesticidelor de sinteză. Acestea reprezintă o sursă de risc toxic din cauza acumulării în sol, plante și în organism. Anumite pesticide nu pot fi degradate de către microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman și de aceea se acumulează în organe, sol și plante. În ultimul timp, în țara se înregistrează tot mai multe produse de uz fitosanitar, care prezintă un potențial pericol asupra sănătății umane, dar utilizarea lor irațională de către persoane care nu au pregătirea necesară poate duce la dereglări grave ale sănătății.

În ultimii 3 ani, în Republica Moldova au fost înregistrate 405 cazuri de intoxicații acute neprofesionale exogene cu pesticide, în urma cărora 14 persoane au decedat. Totodată, în anul 2018, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a insecticidului Valsafid (s.a. fosfură de aluminiu), într-o gospodărie particulară din sat.Flocoasa, r.Cantemir, a avut loc o intoxicație acută în grup cu afectarea a şapte persoane, dintre care 3 copii, cu vârste cuprinsă între 4 – 11 ani, şi-au pierdut viaţa.

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media: 022 574 – 580

Pentru mai multe informaţii, puteţi apela: 022 574 – 584

Comments on 'Săptămâna de promovare a aplicării raționale a pesticidelor se desfăşoară cu genericul “Dați prioritate sănătății, utilizați rațional pesticidele!”' (0)

Comments are closed.