Săptămâna Europeană a Imunizărilor: Fiecare persoană vaccinată contribuie la un viitor mai sănătos pentru toți

Posted on 23/04/2018 in Comunicat de presă by admin

Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat ultima săptămână a lunii aprilie ca ”Săptămâna Europeană a Imunizărilor”. Republica Moldova de rând cu toate țările din regiunea europeană, se alătură la acest eveniment pentru a crește gradul de conștientizare privind dreptul și responsabilitatea fiecărei persoane de a fi protejat împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat viața a mai multor copii decât orice altă intervenție medicală. Declinul dramatic a bolilor precum poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita virală B, rubeola, rujeola, tusea convulsivă, oreionul în ultimele decenii în regiunea europeană, se datorează vaccinurilor sigure și eficace, precum și numeroaselor persoane angajate să facă această realizare posibilă. Prin vaccinare, fiecare persoană investește în propria sănătate, contribuie la protecția comunității și la eliminarea bolilor. Prin vaccinarea fiecărei persoane, furnizorii și programele de imunizare ajută la construirea unui viitor mai sănătos pentru toți.

La lansarea Săptămânii Europene a Imunizării (SEI) 2018, directorul BRE OMS Dr. Zsuzsanna JAKAB a declarat: „Sunt foarte mândră de impactul asupra sănătății obținut ca urmare a programelor de imunizare consolidate și aplaud fiecare persoană din regiunea noastră, care a contribuit la acest lucru. Acest eveniment nu este doar un moment pentru a reflecta succesele noastre, ci și pentru a evidenția pașii necesari pentru a închide lacunele rămase. Avem nevoie de acțiuni dedicate pentru a identifica și aborda cauzele profunde ale vulnerabilității din regiunea noastră, care permit persistența focarelor. Peste 20.000 de cazuri de rujeolă, înregistrate în 2017, sunt un avertisment dramatic că nu am făcut destul”.

Eliminarea rujeolei și rubeolei este o prioritate pentru toate cele 53 de țări din regiunea europeană a OMS, iar vaccinarea este cheia întru realizarea ei. Cu toate acestea, nu toată lumea poate fi vaccinată – deoarece ar putea fi prea tânără sau ar putea suferi de afecțiuni grave. Singura modalitate de a asigura faptul, că aceste boli nu circulă și nu afectează persoanele cele mai vulnerabile este prin vaccinarea completă a cel puțin 95% dintre copii și adulți din comunitate.

Republica Moldova se numără printre cele 33 de țări care au eliminat cu succes rujeola și rubeola indigenă. Comisia regională europeană pentru verificarea eliminării rujeolei și rujeolei a ajuns la această concluzie bazată pe acoperirea vaccinală durabilă în Republica Moldova și sistemul de supraveghere epidemiologică de înaltă performanță a acestor maladii.

Succesele obținute de Republica Moldova datorită imunizărilor

  • a fost eliminată poliomielita și menținut statutul țării liberă de această infecție;
  • în anul 2016 Republica Moldova a obținut statutul de eliminare a rujeolei și rubeolei indigene;
  • în anii 2011-2017 n-au avut loc cazuri de tetanos, difterie, indigene de rubeolă;
  • comparativ cu anul 2000, în 2017 a fost redus numărul cazurilor: de oreion – de la 1.943 la 78, de hepatită virală B – de la 751 la 23, la copii de la 85 la 1 cazuri;
  • implementarea vaccinului contra infecției rotavirale a favorizat reducerea numărului de bolnavi de la 782 în anul 2012, la 396 de cazuri în anul 2017;
  • în decembrie 2017 a fost implementat vaccinul contra infecțiile provocate de Papilomavirusul uman (anti-HPV) de rând cu cele mai dezvoltate state din lume, acesta fiind foarte sigur și eficient în lupta cu cancerul de col uterin.

 

Fiecare persoană neimunizată, indiferent de vârstă, este expusă riscului de contractare a unor boli, care pot fi prevenite prin vaccinare, iar ratele scăzute de imunizare la nivel comunitar sporesc foarte mult riscul apariției epidemiilor.

Săptămâna Europeană a Imunizărilor pune accent pe progresul extraordinar realizat datorită vaccinurilor și contribuțiilor multor persoane, dar ne reamintește că munca noastră este departe de a fi terminată. Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă are ca țintă o acoperire universală a sănătății, inclusiv vaccinuri de calitate și accesibile pentru toți, acesta fiind un obiectiv global.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de rând cu OMS se alătură tuturor autorităților din domeniul sănătății din Republica Moldova, solicitând tuturor persoanelor să ajute la atingerea acestui obiectiv, asigurându-se, că familiile lor sunt complet vaccinate și pe deplin informate cu privire la vaccinurile și bolile periculoase care pot fi prevenite prin imunizare.

 

„Preveniți. Protejați. Imunizați.”

 

Serviciul de informare și comunicare cu mass media  022574700

Pentru mai multe detalii apelați la tel.: 022574674; 022574503

Comments on 'Săptămâna Europeană a Imunizărilor: Fiecare persoană vaccinată contribuie la un viitor mai sănătos pentru toți' (0)

Comments are closed.