Săptămâna Europeană a Imunizărilor: „Preveniți! Protejați! Imunizați!”

Posted on 23/04/2019 in Comunicat de presă by admin

În fiecare an, Regiunea Europeană a OMS marchează Săptămâna Europeană a Imunizărilor (SEI) pentru a promova vaccinarea ca fiind vitală pentru prevenirea bolilor și protejarea vieții. În acest an, campania se desfășoară în perioada 24-30 aprilie 2019 şi vizează sensibilizarea populației cu privire la beneficiile vaccinării și sărbătorirea „eroilor vaccinării” care contribuie în multe feluri la protejarea vieții prin vaccinare. Eroii vaccinării includ lucrătorii din domeniul sănătății care administrează vaccinuri, părinții care aleg vaccinarea pentru copiii lor, precum și toți cei care susțin și împărtășesc informații bazate pe dovezi despre importanța și rolul vaccinurilor.

SEI atrage atenția nu numai asupra progreselor înregistrate deja în reducerea riscului de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, ci și asupra persoanelor care încă nu conștientizează beneficiile vaccinării. Este nevoie de mai mult efort pentru a ne asigura că golurile în acoperirea vaccinală sunt eliminate și nimeni nu rămâne neprotejat.

57555453_2127890137502277_2393359272881684480_o

Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți în rândul copiilor, decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei revoluţii asupra prevenirii bolilor în doar câteva zeci de ani este enorm. Rujeola a cauzat aproximativ 2.6 milioane de decese în fiecare an, înainte ca vaccinarea pe scară largă să fie pusă în aplicare în 1980. Datorită vaccinului rujeolic, această boală extrem de contagioasă se poate preveni acum. Este o binecuvântare și o realizare că aceste boli sunt doar o tristă amintire astăzi.

Începând cu anul 2016, Republica Moldova procură toate vaccinurile doar prin intermediul UNICEF, ceea ce a permis să avem acces la vaccinuri eficiente, inofensive  și administrate la timp. În pofida acestui fapt, refuzurile la vaccinare au continuat să crească, ceea ce a favorizat apariția cazurilor de rujeolă. Astfel, în anul 2018 s-au înregistrat 340 cazuri de rujeolă și în 90% dintre cazuri, persoanele nu aveau nicio doză de vaccin rujeolic.

R.Moldova se numără printre țările care au implementat cu succes vaccinul contra infecției cu Papilomavirus uman. Din anul 2018, vaccinul HPV este introdus în Calendarul de vaccinări ca vaccin obligatoriu fetițelor cu vârsta de 10 ani. Acest succes se datorează populației care conștientizează rolul acestui vaccin în prevenirea cancerului de col uterin. Datele statistice cu privire la acest tip de cancer sunt alarmante, anual în R.Moldova se înregistrează circa 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 170 de persoane pierd lupta cu această maladie.

Succesele imunizării:

 • Vaccinarea previne boala, protejează viața și este o bază solidă pentru sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.
 • Vaccinarea împotriva bolilor contagioase protejează nu numai persoanele vaccinate, ci și cele din jurul lor.
 • Datorită vaccinării, poliomielita a fost redusă cu 99% din 1988. Împreună putem elimina poliomielita!
 • Vaccinarea cu papilomavirus uman (HPV) poate preveni până la 90% din cazurile de cancer de col uterin.
 • Vaccinul HPV combinat cu screening-ul obișnuit este cel mai eficient instrument pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Eroii vaccinării:

 • Factorii de decizie politică creează sistemele medicale, educaționale și sociale necesare pentru a asigura accesul echitabil la vaccinuri.
 • Personalul medical este o sursă de încredere privind vaccinurile pentru pacienții lor. Sensibilizarea față de vaccinuri salvează vieți.
 • Fiecare părinte joacă un rol vital în protejarea copiilor și a altora prin alegerea de a-și vaccina propriul copil. Fiecare copil merită să fie protejat de bolile prevenibile prin vaccinare.
 • Cercetătorii de vaccin au salvat milioane de vieți prin dezvoltarea de vaccinuri sigure și eficiente. Inovația continuă va extinde această protecție pentru un număr mai mare de infecții.
 • Prin împărtășirea beneficiilor în urma vaccinării, toată lumea poate contribui la creșterea gradului de conștientizare a imunizării, fiind un instrument de salvare a vieții.
 • Eforturile neântrerupte pentru a ne asigura că fiecare copil primește vaccinurile pe care le merită, putem crea un viitor fără boli care pot fi prevenite azi prin vaccinare.

 

Serviciul informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Săptămâna Europeană a Imunizărilor: „Preveniți! Protejați! Imunizați!”' (0)

Comments are closed.