Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin în perioada 25 – 31 ianuarie 2015

Posted on 21/01/2015 in Informații pentru profesioniști by admin
În perioada 25 – 31 ianuarie 2015 se va desfăşura Săptămâna de Prevenire a cancerului de col uterin, care are ca scop informarea populaţiei despre profilaxia şi depistarea precoce a acestui tip de cancer. Săptămâna de informare este lansată la iniţiativa Asociaţiei  Europene de combatere a Cancerului Cervical (ECCA), la care Republica Moldova a aderat din 2009. Această Campanie a fost lansată pentru a găsi soluţii prin organizarea unor evenimente de sensibilizare a trei grupuri ţintă cu privire la cancerul de col uterin:

1. Populaţia generală: populaţia trebuie să conştientizeze care sunt beneficiile screeningului cervical şi ale vaccinului HPV pentru prevenirea cancerului de col.
2. Prestatorii serviciilor de sănătate: medicii, asistenţii medicali şi alţi prestatori de servicii de sănătate trebuie să deţină informaţii actualizate cu privire la screeningul cervical şi vaccinul HPV, astfel încât să poată răspunde la întrebările pacienţilor pentru ai încuraja să folosească serviciile respective.
3. Politicienii: liderii politici trebuie informaţi despre beneficiile screeningului cervical şi a vaccinului HPV, astfel încât să înţeleagă cât de important este să ofere prioritate acestor programe.

 La nivel mondial, cancerul de col uterin este a 3-a cauză de malignitate la femeie. Cele mai scăzute rate ale incidenţei sunt în Asia Vestică iar cele mai mari în Africa de Est, cu o variaţie de aproximativ 7 ori. Această variaţie este atribuită diferenţelor geografice în prevalenţa populaţională a infecţiilor cu Virusul Papilloma uman (HPV) sau altor factori, cum sunt utilizarea contraceptivelor orale, fumatul, imunosupresivele, prezenţa altor boli cu transmitere sexuală şi alimentaţia necorespunzătoare.

Programele organizate de depistare precoce, implementate în multe ţări a Uniunii Europene au determinat reducerea substanţială a cancerului de col uterin, cu toate acestea, acest tip de cancer rămâne o maladie frecvent depistată în ţările UE şi impune îmbunătăţirea măsurilor preventive. Pe continentul european circa60.000 femei suferă de această boala şi 30.000 femei mor anual, ca urmare a cancerului de col uterin.

În Republica Moldova în fiecare an sunt depistate peste 300 femei cu cancer de col uterin. În total la evidenţă se află circa 4000 de femei care au făcut cancer de col uterin.

Conform statisticilor naţionale, nivelul de mortalitate prin cancer de col uterin a constituit în anul 2013 – 10,7 de decese la 100 mii locuitori sau 198 decese (anul 2012 – 8,9 cazuri la 100 000 sau 165).

Prevalenţa a constituit în 2013 – 220,0cazuri la 100 mii locuitori sau 4081 de bolnavi la evidenţă (anul 2012 –227,9 cazuri la 100 mii populaţiei sau 4228 bolnavi la evidenţă). Supravieţuirea de 5 ani şi peste a constituit în anul 2013 – 2394 persoane (58,7%), anul 2012 – 2487 ceea ce constituie 58,8%

Nivelul insuficient de informare şi cunoştinţe a femeilor, condiţionează prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferinţă, deprecierea calităţii vieţii pentru paciente, familii, instituţii şi societatea în ansamblu.

Cancerul de col uterin este provocat de anumite tipuri de HPV. Există mai mult de 100 de tipuri de HPV. Unele tipuri duc la apariţia negilor pe mâini sau picioare, iar altele provoacă infecţii în zona genitală la bărbaţi şi femei şi se numesc HPV-uri genitale. Dintre HPV-urile genitale, unele tipuri duc la apariţia negilor genitali, iar altele (aproape 12) pot cauza cancerul de col uterin (tipurile cu risc crescut).

Infecţia cu HPV este foarte răspândită şi majoritatea adulţilor contractează această infecţie la un moment dat în viaţă. Aproape toate infecţiile HPV vor dispărea fără tratament şi fără ca persoana să ştie de ele. Totuşi, unele vor persista, modificând celulele cervixului şi ducând la dezvoltarea cancerului pe o perioadă de 10 ani sau mai mult. Cancerul de col uterin se dezvoltă pe parcursul mai multor ani şi trece printr-o fază îndelungată precanceroasă înainte de a deveni un cancer invaziv.

În stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sângerări sau durere, astfel că nu există semne de alarmă. În stadiile avansate ale cancerului de col uterin apar sângerări vaginale anormale, secreţii vaginale anormale şi dureri.

Măsurile de prevenţie a cancerului de col uterin şi a infecţiilor cu HPV

Principalele măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

–         reducerea factorilor de risc şi evitarea infectării cu HPV;

–         imunizarea anti – HPV;

–         depistarea precoce a cancerului de col.

Programele de screening a cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.    Imunizarea împotriva Virusului Papilloma Uman (HPV) în perioada adolescenţei este extrem de eficientă şi poate reduce rata dezvoltării cancerului de col uterin şi mai târziu. Vaccinarea contra HPV este realizată deja în 25 de ţări. OMS recomandă vaccinarea HPV de rutină să fie introdusă în programele naţionale de imunizare.

Depistarea precoce implică examinarea ginecologică periodică, precum şi examenul microscopic al celulelor cervicale epiteliale (screening citologic), în scopul detectării celulelor anormale. Această formă de screening are ca rezultat scăderea semnificativă a incidenţei cancerului de col uterin. În prezent programele de screening sunt recomandate în toate ţările UE.

În cazul detectării de celule anormale, se recomandă efectuarea unei colposcopii, cu examinarea cervixului şi efectuarea unei biopsii.

În afara screeningului citologic, un loc important în reducerea infectării cu HPV, şi implicit de scădere a numărului de cazuri de cancer de col uterin, îl ocupă metodele primare de prevenire: utilizarea prezervativului şi reducerea numărului de parteneri sexuali.

Pe piaţă există 2 tipuri de vaccin împotriva cancerului de col: Gardasil şi Cervarix. Conform datelor de studiere a eficienţei vaccinurilor contra HPV, este estimat, că prin aplicarea lor, ar fi posibil diminuarea riscului de dezvoltare a cancerului de col cu 35-80%. Ambele vaccinuri sunt destul de costisitoare, şi este destul de dificil de a fi implementate pentru vaccinarea universală, mai cu seamă în ţările sărace.

Vaccinul Cervarix este disponibil în Republica Moldova în cadrul serviciilor de imunizări contra plată. Pentru vaccinare sunt selectate fetiţe sănătoase, fără contraindicaţii conform instrucţiunii la vaccin, cu vârsta de 10-18 ani, care nu au iniţiat viaţa sexuală.

Metodologia de organizare a campaniei de comunicare şi informare:

–      Obiectivele Campaniei de comunicare a Săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin sunt:

1. Creşterea nivelului de informare şi conştientizare a populaţiei ţintă privind factorii de risc pentru cancer.
2. Informarea privind măsurile principale şi disponibile de prevenire a cancerului de col uterin.

–     Campania se desfăşoară cu Sloganul: ”Opreşte cancerul de col uterin”.

–     Mesajele principale de comunicare se vor referi la:

1. Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin măsuri simple precum alimentaţia sănătoasă, activitate fizică sistematică, menţinerea unei greutăţi corporale în limitele normei.

2. Evitaţi fumatul, consumul nociv de alcool şi limitaţi consumul de sare, zahăr şi grăsimi.

3. Imunizarea este o metodă importantă de reducere a riscului de cancer de col uterin.

4. Prin Programul de screening a cancerului de col uterin se pot preveni până la 80% din cazurile de îmbolnăvire.

5. Screeningul se referă la folosirea unor teste simple pentru anumite grupuri de populaţie sănătoasă pentru a depista precoce a stările precanceroase a cancerului cervical.

Comments on 'Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin în perioada 25 – 31 ianuarie 2015' (0)

Comments are closed.