Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile – „Responsabilitatea” 7-13 septembrie 2020

Posted on 07/09/2020 in Comunicat de presă by massmedia

În acest an în perioada 7-13 septembrie va fi organizată pentru a treia oară consecutiv campania anuală a săptămânii globale de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile. Scopul acestui eveniment este atragerea atenției statelor asupra prevenirii și controlul bolilor netransmisibile (BNT).

Tema campaniei anului 2020 este: “Responsabilitatea”, o forță crucială pentru buna guvernare, schimbarea politică și programatică. Tema săptămânii globale a fost anunțată în ultima zi a celui de-al treilea Forum al Alianței Globale a bolilor netransmisibile (NCD), organizat la Sharjah, Emiratele Arabe Unite.

Obiectivele pentru anul curent  sunt următoarele:

  • Creșterea gradului de conștientizare cu privire la amploarea, impactul și urgența combaterii bolilor netransmisibile;
  • Consolidarea angajamentului politic din partea guvernelor și agențiilor;
  • Stabilirea BNT ca o investiție prioritară pentru sănătate și dezvoltare;
  • Consolidarea acțiunilor pentru prevenirea BNT, în special a vocilor oamenilor care trăiesc cu boli netransmisibile și a tinerilor.

BNT, precum bolile cardiovasculare, cancerele, bolile respiratorii cronice și diabetul zaharat sunt determinate primordial de cinci factori de risc modificabili – consumul de tutun, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul nociv  de alcool și poluarea aerului atmosferic.

Dintre toate bolile netransmisibile,  bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces – 17,9 milioane de persoane anual, urmate de cancer cu 9,0 milioane, bolile respiratorii – 3,9 milioane și diabetul zaharat – 1,6 milioane.

BNT sunt principala cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial. Anual circa 41 de milioane de oameni decedează din cauza unei BNT, echivalent cu 71% din numărul total de decese la nivel global. Adițional, 15 milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 30 și 69 de ani mor anual prematur din cauza unei BNT, iar peste 86% din aceste decese premature au loc în țările cu venituri mici și mijlocii.

Pandemia de COVID-19 a scos și mai mult în evidență importanța prevenirii BNT – peste 90% din persoanele decedate de această infecție au avut ca co-morbidități boli cronice. A devenit clar, că reducerea prevalenței BNT va reduce și vulnerabilitatea populației la diferite infecții emergente.

În Republica Moldova  BNT reprezintă cauza principală de deces – circa 89%  din  stările morbide înregistrate la nivel național. În anul 2019, în structura cazurilor de decese înregistrate prevalează bolile aparatului circulator (58,5%), tumorile (16,8%), bolile cronice ale aparatului digestiv (8,9%), bolile cronice ale aparatului respirator (4,3%), diabet zaharat (1,1%) și alte cauze (5,5%).

Constituie o problemă majoră și prevalența înaltă a hipertensiunii arteriale (45%) și a obezității (24%), care în absoluta majoritate a cazurilor pot fi prevenite prin menținerea unui stil de viață sănătos.

Se estimează că odată cu îmbătrâirea populației va crește și povara BNT până în 2025 – deci timpul de a acționa este acum!

Investiția într-o mai bună gestionare a BNT este esențială. Managementul BNT include detectarea, screeningul, tratarea acestor boli și asigurarea accesului la îngrijirile paliative pentru persoanele nevoiașe. Implicarea sănătății publice împreună cu alte autorități, atât la nivel central, cât și teritorial în reducrerea prevalenței factorilor de risc și a asistenței medicale primare în controlul BNT este crucială. Deaceea este imperativ necesar de a întări capacitățile  acestor sectoare.

Intervențiile de management al BNT sunt esențiale pentru atingerea țintei globale de reducere cu 25% a mortalității premature prin BNT până în anul 2025, iar ținta Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) este reducerea cu o treime a deceselor premature prin BNT până în 2030.

Actaulamente, este în curs de elaborare un nou Program Național de prevenire și control a BNT pentru anii 2021-2025, care va prevedea și acțiunile necesare pentru atingerea țintelor naționale.

Comments on 'Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile – „Responsabilitatea” 7-13 septembrie 2020' (0)

Comments are closed.