Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb 22-28 octombrie 2017

Posted on 16/10/2017 in Comunicat de presă by admin

În acest an Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb se desfăşoară cu sloganul: „Estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și organismul uman”, cu accent special pe interzicerea plumbul din vopsea*.

Plumbul toxic în mod natural se găsește în scoarța terestră. Surse importante de contaminare a mediului prin utilizare industrială a plumbului sunt mineritul, topirea metalelor, activitățile de producție, reciclare, utilizare a vopselei cu plumb, benzina și combustibil de aviație cu plumb pentru o cifră octanică mai mare. Conţin plumb multe alte produse – pigmenți, vopsele, vitralii, articole din sticlă, cristal, glazuri ceramice, bijuterii, muniție, unele produse cosmetice și medicamente tradiționale şi chiar jucării. Şi apa potabilă livrată prin conducte din aliaje metalice poate să conțină plumb.

Expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dezabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral. În prezent, în Republica Moldova se realizează un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele. Rezultatele preliminare indică un conținut mediu al plumbului de la 0,1μg/- la 2,552 μg/dL (mediu 0,253 μg/dL), deci în mărimi ce confirmă importanţa deosebită a studierii şi contracarării factorului expunerii la plumb, degradant pentru sănătatea populaţiei.

Organismul uman este deosebit de receptiv la acţiunea toxică a plumbului, care afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare. Expunerea admisă în perioadă de graviditate sau în timpul copilăriei poate lăsa urme pentru întreaga viaţă, inclusiv prin tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire. Fiind expuse unui nivel ridicat de plumb femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort sau prematur un făt cu greutate mică și malformații.

Chiar și un grad scăzut de expunere la plumb poate provoca probleme grave de sănătate. Un risc semnificativ de intoxicare, în special la copii prezintă emanaţiile vopselelor cu compuşi ai plumbului, mai ales utilizate în casă. De notat că în proces de deteriorare stratul de vopsea învechit și deteriorat (cojit, ros) răspândeşte în mediu praful nociv, ce poate fi inhalat de copii.

Actualmente OMS elaborează ghiduri de prevenire și gestionare a intoxicației cu plumb, care vor ajuta autorităților și profesioniștilor din domeniul sănătății publice să ia măsuri de protejare a sănătăţii copiilor și adulților prin reducerea expunerii la plumb. În acest sens este salutabilă şi trebuie susţinută inițiativă autorităților publice centrale de a se interzice producerea, importul și/sau distribuirea vopselei ce conține compușii plumbului, ca sursă de pericol iminent.

Recomandări pentru populație:

  1. Identificați posibilele surse de plumb din jurul Dvs.
  2. Limitați utilizarea produselor cu conținut de plumb.
  3. Folosiți vopselele pe bază de apă/ulei și nu plumb în lucrările de reparație.
  4. Fiți precauți ce vopselele folosite în pictură.
  5. Asigurați-vă că obiectele de mobilier nu conțin plumb.
  6. Igienizați casa în mod regulat, pentru a îndepărta praful/murdăria care poate conţine particule de plumb.
  7. Nu lăsați copilul să se joace în locuri cu obiecte sau pereți învechiți.
  8. Nu procurați jucării din surse nesigure și de o calitate incertă.
  9. Spălați mâinile copiilor după joacă, pentru a îndepărta praful de plumb invizibil.

*Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb este o inițiativă a Alianței Mondiale pentru eliminarea plumbului din vopsele, are scop promovarea acțiunilor pentru prevenirea efectelor nefaste asupra sănătății umane ca urmare a expunerii la plumb, în special la copii.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul

Tel.: 022 574 700

Informaţii suplimentare

Tel.: 022 574-665

 

Comments on 'Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb 22-28 octombrie 2017' (0)

Comments are closed.