Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb

Posted on 22/10/2018 in Comunicat de presă by admin

Perioada 21-27 octombrie 2018 este dedicată Săptămânii internaționale de prevenire a otrăvirii cu plumb, pentru a sensibiliza populaţia, a o face să conștientizeze și să contribuie la punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a efectelor plumbului asupra sănătății umane, în special asupra sănătății copiilor.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2016, expunerea la plumb a cauzat 540 000 de decese și 13,9 milioane de ani pierdute în urma invalidității și a decesului din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătății, mai ales în regiunile în curs de dezvoltare. O sursă importantă de expunere internă la plumb, în special la copii, este vopseaua care conține niveluri ridicate de plumb. Aceste vopsele sunt încă disponibile pe scară largă și sunt utilizate în multe țări în scopuri decorative, deși sunt disponibili înlocuitori buni fără plumb. Acesta este adăugat la unele cerneluri pentru a îmbunătăți caracteristicile de culoare și pentru a accelera uscarea. Eliminând vopsele cu plumb, puteți evita potențialele riscuri pentru sănătatea copiilor și a lucrătorilor.

saptamana 2În această săptămână guvernele din diferite țări, reprezentanți ai științei, industriei și figurilor publice vor depune eforturi pentru a preveni otrăvirea cu plumb a copiilor și a promova legi care interzic utilizarea plumbului în compoziția vopselelor.

În ciuda faptului că în multe țări interzicerea vopselelor cu conținut de plumb este  în vigoare pentru o lungă perioadă de timp, legislația, ca înainte, nu interzice comecializarea vopselelor pentru utilizarea în case, școli și alte structuri mai mult decât în o treime din țările lumii. Expunerea la plumb poate provoca probleme de sănătate pe tot parcursul vieții.

Copiii care locuiesc în țările cu venituri mici și mijlocii, unde aproape nu există măsurile guvernamentale de control al conținutului de plumb sunt supuse unui nivel ridicat de pericol.

Efectele intoxicațiilor cu plumb asupra sănătații:

  • Plumbul este toxic, se acumulează în organism și afectează practic toate sistemele de organe, inclusiv sistemul nervos central, creierul, sistemul reproductiv, rinichii, cardiovascular, sistemul circulator și sistemul imunitar.
  • Plumbul este deosebit de periculos pentru creierul în dezvoltare al copiilor și poate duce la retard mental, care se manifestă prin deteriorarea cognitivului, dislexie, tulburări de atenție și comportament antisocial.
  • La sugari sau copii mai mari care au suferit intoxicații severe cu plumb, se pot observa tulburări neurologice ireversibile, cum ar fi surditatea și întârzierea mentală.
  • Expunerea la plumb poate provoca, de asemenea, hipertensiune arterială, insuficiență renală, imunotoxicitate și deteriorarea organelor de reproducere.

Aceste efecte asupra sănătății duc la cheltuieli semnificative în economie, în sfera socială și de sănătate.

Serviciul de infomare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb' (0)

Comments are closed.