Săptămâna Mondială a Alăptării 1 – 7 august 2017, cu genericul: „Susținem alăptarea împreună”

Posted on 28/07/2017 in Comunicat de presă by admin

alaptareSăptămâna Mondială a Alăptării  (SMA), marcată anual în perioada 1-7 august  în peste 175 de ţări are scopul de a încuraja alăptarea şi, prin ea, a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume, a susține și promova alăptatul ca factor-cheie de asigurare a sănătății și bunăstării populației pe tot parcursul vieții. Activitățile din cadrul SMA sunt coordonate de către Alianța Mondială pentru Alăptare  și susținute de către Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. Sloganul și tema SMA din anul curent este: „Susținem alăptarea împreună”.

Obiectivele SMA reprezintă informarea și conştientizarea importanței colaborării intersectoriale în promovarea alăptării în cele 4 domenii de acțiune principale. Este vorba despre: nutriție, securitate alimentară și reducerea sărăciei; sănătate și bunăstare; mediu și schimbările climatice; productivitatea femeilor și ocuparea forței de muncă.

Alăptarea este o componentă importantă pentru dezvoltarea durabilă a societății. Creșterea ratelor de alăptare exclusivă pot fi obținute numai prin cooperarea și colaborarea între sectoare și generații, realizarea acțiunilor intersectoriale și susținerea inițiativelor societății civile, care lucrează pentru binele comun – creează medii care să permită femeilor și copiilor să prospere. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe tinerii și grupurile vulnerabile, cum ar fi adolescenții, mamele singure etc. În definitiv, evidenţiem ideea că alăptarea nu este doar o chestiune a femeii sau responsabilitatea exclusivă a unei femei – iar protecția, promovarea și susținerea alăptării este o responsabilitate socială comună, împărtășită de noi toți.

Regretabil, dar la nivel global subnutriția condiționează peste 2,7 milioane de decese la copii sau 45% din totalul deceselor în rândul copiilor. Aproximativ 800 000 de copii sub 5 ani ar putea fi salvați în fiecare an, în cazul în care toți copiii de vârsta 0 – 23 luni ar fi alăptați optim. La nivel global, în 2015 a fost estimat un număr de 156 milioane de copii sub 5 ani cu retard statural și subnutriție, și peste 42 milioane de copii au fost supraponderali sau obezi. Şi anume copiii, adolescenții care au fost alăptați au un risc mai mic de a fi supraponderali sau obezi.

În Republica Moldova, conform anuarului statistic al sistemului de sănătate, în anul 2015 incidența prin malnutriție la copiii cu vârsta de până la 1 an, a constituit 17,3 cazuri la 1000 de copii, dintre care, în 5,8 cazuri la 1000 de copii s-a depistat întârziere în dezvoltare cauzată de malnutriție. La copiii de 0-5 ani, incidența prin malnutriție în 2015 a constituit 6,2 cazuri la 1000 de copii, dintre care în 2,7 cazuri la 1000 de copii s-au depistat întârziere în dezvoltare, cauzată de malnutriție. În același timp (conform studiului MICS, 2012), circa 5 procente din copiii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali (au greutatea mare pentru înălțimea lor).

În anul 2015, conform datelor statistice – până la 3 luni au fost alăptați circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți, până la 6 luni – 84,8% de copii au fost alăptați și până la 1 an această cifră constituie 71,8% din numărul total de copii. De menționat că în statistica oficială nu se estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, acest lucru se efectuează prin studii populaționale. Astfel, conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv, adică în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).

Practicile de alăptare diferă în funcție de mediul de trai. Ponderea copiilor alăptaţi exclusiv până la șase luni este de circa 40% în regiunea rurală față de numai 30% în cea urbană. Durata alăptării însă, variază între 12-15 luni.

Alăptarea exclusivă este o piatră de temelie a supraviețuirii și sănătății copilului. Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern este uşor disponibil şi accesibil, el asigură copiilor o nutriţie adecvată. El este, de asemenea, o sursă importantă de energie și substanțe nutritive și pentru copiii cu vârsta între 6-23 luni. Poate asigura jumătate sau mai mult din necesarul de energie al unui copil de 6-12 luni și o treime din necesarul de energie a copilului de 12 – 24 de luni. Laptele matern este și o sursă esențială de energie și nutrienți în timpul bolii sau a unor stări de disconfort psihoemoțional al copilului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pentru întreaga ei durată. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă. Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv:  reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală;

Dezvoltarea armonioasă a copiilor, menținerea și promovarea sănătății, inclusiv și reducerea costurilor pentru tratament și îngrijire –  determină câștiguri economice atât pentru familii, cât și la nivel național pentru întreaga societate. A evita asemenea probleme se poate şi prin promovarea alăptării. De fapt, prin aceasta doar recunoaştem înţelepciunea naturii, care în evoluţia multimilenară spre perfecţiune a inventat şi extins eficientul mecanism al alăptării. În acest sens natura ne avertizează clar să nu o contrazicem. Practica însă, cu regret, ne demonstrează şi exemple contrarii. În perioada 1 – 7 august, cu prilejul Săptămânii Mondiale a Alăptării, îndemnăm societatea să conștientizeze importanța  promovării și susținerii alăptării întru beneficiu comun.

 

Serviciul de presă și relații cu publicul CNSP

Tel.: 022 374 273

Pentru detalii suplimentare:

Tel.: 022 574 683

Comments on 'Săptămâna Mondială a Alăptării 1 – 7 august 2017, cu genericul: „Susținem alăptarea împreună”' (0)

Comments are closed.