Săptămâna Mondială a Alăptării

Posted on 01/08/2018 in Comunicat de presă by admin

În contextul marcării, în perioada 1-7 august, a Săptămânii Mondiale a Alăptării, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică desfăşoară mai multe măsuri pentru susţinerea alăptării şi îmbunătăţii stării de sănătate a copiilor, cu sloganul: „Alăptarea este esenţa vieţii”.

 Obiective Săptămânii Mondiale a Alăptării 2018 sunt:

Informarea oamenilor privind corelarea dintre alimentația bună, siguranța hranei, diminuarea sărăciei și alăptarea la sân.

Identificarea alăptării drept esența și fundamentul vieții.

Implicarea persoanelor private și organizațiilor pentru obținerea unei interacțiuni mai bune.

Intensificarea acțiunii de promovare a alăptării drept component al bunei alimentații, siguranței hranei și combaterii sărăciei.

 

În contextul promovării alăptării și reducerea bolilor condiționate de nutriția copilului, OMS și statele membre au aprobat obiectivele globale pentru îmbunătățirea nutriției materne, a sugarilor și copiilor mici, care sunt vitale pentru identificarea domeniilor prioritare de acțiune, catalizarea schimbărilor globale și se angajează să monitorizeze progresul.

 

Repere globale privind nutriția copiilor:

  • Fiecare copil are dreptul la o nutriție sănătoasă, conform ”Convenției cu privire la Drepturile Copilului”.
  • Subnutriția este asociată cu 45% din decesele infantile.
  • 43% dintre copiii în vârstă de la 0 la 6 luni sunt alăptați exclusiv.
  • Aproximativ 800 000 de vieți de copii sub 5 ani ar putea fi salvate în fiecare an, în cazul în care toți copiii de vârsta 0-23 luni vor fi alăptați optim.
  • Puțini copii primesc hrană complimentară nutrițional adecvată și sigură.
  • Se estimează că, anual, la nivel global, malnutriția condiționează peste 2,7 milioane de decese la copii, sau 45% din totalul deceselor în rândul copiilor.
  • Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuților hrana necesară pentru creștere și dezvoltare.

 

Repere privind nutriția copiilor la nivel național:

  • Conform anuarului statistic al sistemului de sănătate, în anul 2016, incidența prin malnutriție la copii cu vârsta de până la 1 an a constituit 16,9 cazuri la 1000 de copii, dintre care în 7,0 cazuri la 1000 de copii s-au depistat întârziere în dezvoltare, cauzată de malnutriție.
  • Pe când, la copiii de 0-5 ani, incidența prin malnutriție în a.2016 a constituit 7,0 cazuri la 1000 de copii, dintre care în 3,6 cazuri la 1000 de copii s-au depistat întârziere în dezvoltare, cauzată de malnutriție.
  • În anul 2016, conform datelor statistice – până la 3 luni au fost alăptați circa 92,7% dintre toți copiii nou-născuți, până la 6 luni – 85,9% de copii au fost alăptați, iar până la 1 an – 72,5% din numărul total de copii. De menționat că în statistica oficială nu se estimează date cu privire la alăptarea exclusivă, acest lucru se efectuează prin studii populaționale. Astfel, conform studiului MICS, în anul 2012, doar 36 % dintre copii au fost alăptați exclusiv.

 ”Creșterea ratei alăptării exclusive în primele 6 luni la cel puțin 50%” – reprezintă obiectivul global, iar obiectivul național, preconizat în Programul național în domeniul alimentației și nutriției pentru anii 2014-2020, prevede “Creșterea, către anul 2020, a proporției alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70 % și duratei medii a alăptării până la cel puțin 4 luni”.

Pentru realizarea obiectivelor menționate este oportun efortul consolidat al tuturor membrilor societății, iar în acest scop OMS recomandă implementarea acțiunilor de promovare, susținere și încurajare a femeilor pentru a spori rata de alăptare, deoarece, practic, toate mamele pot alăpta cu condiția ca acestea să aibă informații exacte privind alăptarea, sprijinul familiei, al sistemului de sănătate și a societății – toate fiind esențiale în promovarea alimentației sănătoase a copiilor.

 

Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media 022 574-580

Comments on 'Săptămâna Mondială a Alăptării' (0)

Comments are closed.