Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice în derulare la Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Posted on 13/11/2018 in Comunicat de presă by admin

În perioada 12-18 noiembrie 2018, al patrulea an consecutiv, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Organizația Mondială a Sănătății desfăşoară un șir de evenimente publice dedicate Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice, cu genericul „O singură sănătate!”.

Scopul campaniei de conștientizare este informarea și sensibilizarea publicului privind prevenirea fenomenului de rezistență antimicrobiană în sectorul sănătății umane și animale.

DSC_7644Abordarea „O singură sănătate” prevede:

  • „O singură sănătate” recunoaște faptul că sănătatea oamenilor, animalelor și mediului nu pot fi separate;
  • 60% din toate bolile la oameni provin de la animale. Sănătatea umană, animală și de mediu reprezintă „O singură sănătate”;
  • „O singură sănătate” este respectată atunci când medicii din sănătatea umană şi animală activează în comun pentru a stopa transmiterea bolilor între oameni şi animale;
  • „O singură sănătate” este respectată atunci când sectoarele sănătății umane și animale colaborează pentru a preveni consumul iraţional de antibiotice;
  • Unele antimicrobiene utilizate în tratarea infecțiilor la animale sunt comune cu cele utilizate pentru oameni. Abordarea „O singură sănătate” privind stoparea consumului iraţional de antimicrobiene reduce rezistența antimicrobiană.

olga b 2În cadrul ANSP, Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice cu genericul „O singură sănătate!” a demarat la 12 noiembrie curent cu desfășurarea Zilei ușilor deschise la Laboratorul microbiologic de referință în diagnosticul rezistenței la antimicrobiene (RAM). Activitatea respectivă, cu tema „Informații și date despre rezistența la antimicrobiene – dovezi pentru acțiune” a întrunit specialiști în domeniul microbiologiei și medici rezidenți microbiologi din USMF „Nicolae Testemițanu” având drept scop familiarizarea cu principiile de diagnostic microbiologic al bolilor infecțioase și testarea sensibilității la antimicrobiene, dar și discutarea rolului laboratorului în furnizarea datelor la diferite nivele a sistemului de sănătate pentru ghidarea terapiei antimicrobiene, prevenirea infecțiilor asociate asistenței medicale, fundamentarea politicilor în domeniu etc.

Totodată, în contextul măsurilor dedicate acestui eveniment, jurnaliștii au vizitat Laboratorul microbiologic de referință în diagnosticul rezistenței la antimicrobiene din cadrul ANSP. Medicii rezidenți microbiologi au avut posibilitatea de a însuși deprinderi practice privind etapele diagnosticului microbiologic al bolilor infecțioase: de colectare, transportare și recepționare a probelor, identificare și testare a sensibilității la antibiotice, detectare a mecanismelor de rezistență, interpretare și raportare corectă a rezultatelor investigațiilor de laborator.

Săptămâna Mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice se desfășoară în Republica Moldova cu suportul Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății.

Activitățile desfăşurate în cadrul Săptămânii Mondiale de conștientizare a rezistenței la antibiotice 12-18.11.2018, le puteți urmări pe paginile web: www.msmps.gov.mdwww.old.ansp.mdwww.ansa.gov.mdhttp://www.who.int/campaigns/world-antibiotic-awareness-week/en/.

DSC_7647        DSC_7625

Comments on 'Săptămâna mondială de conștientizare a rezistenței la antibiotice în derulare la Agenția Națională pentru Sănătate Publică' (0)

Comments are closed.