Săptămâna Națională fără alcool se desfăşoară în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2016

Posted on 21/09/2016 in Comunicat de presă by admin

În perioada  26 septembrie – 2 octombrie 2016 în Republica Moldova se desfăşoară Săptămâna Naţională fără alcool, scopul fiind creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra  riscului pentru sănătate și a măsurilor de prevenire și reducere a consumului nociv de alcool.

 Alcoolul ucide 115.000 de persoane şi este cauza principală a 7,4% dintre bolile şi decesele premature din Uniunea Europeană (UE), unde  anual se cheltuie 125 miliarde de EURO (1,3% PIB) din cauza accidentelor, crimelor, îmbolnăvirilor, rănirilor sau pierderii productivităţii muncii; cauzează cca. 60.000  naşteri premature, 10.000 de decese, 2000 de crime şi 9 milioane de copii care trăiesc în familii afectate de consumul de alcool. Se estimează, că la nivel global consumul de alcool reprezintă al treilea factor de risc major pentru sănătate, persistând o variată gamă de probleme cu impact devastator asupra indivizilor şi  familiile acestora, semnificativ afectând viaţa comunităţii.

Estimările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) denotă, că în Republica Moldova în 2015 a fost înregistrat un consum de 11,32 litri alcool pur pe cap de locuitor, inclusiv 2,11 litri alcool necontrolat, fiind constatată creșterea ratei mortalității prin consum de alcool – de la 5,0 cazuri la 100 mii locuitori  în 2014, la 5,8 în 2015; cca. 40 persoane decedează anual în accidente rutiere, produse în stare de ebrietate iar cca. 200 de persoane rămân traumatizate şi accidentate.

La majorarea numărului persoanelor afectate de alcoolism cronic, cu afecţiuni hepatice, cardiovasculare, cerebro-vasculare etc., condiţionate de consumul abuziv de alcool, contribuie multipli factori socio-economici, psihologici, financiari, inclusiv şomajul, neîncrederea în ziua de mâine, stresul social etc.

În special, la consumul nociv de alcool sunt predispuse persoanele şi indivizii din grupurile vulnerabile,  cu manifeşti factori de risc predispozanţi ai consumului de alcool: de ordin personal, familial, social: adolescenţii şi tinerii; cu istoric familial de consum şi abuz de alcool; cu comportament rebel, în căutare de senzaţii tari, comportament rezistent la autoritatea parentală/socială sau sentimente de vinovăţie sau eşec;  cu afecţiuni psihice – deficitul de atenţie asociat cu hipereactivitate, tulburări de comportament, depresia cronică, represia (ascunderea anumitor sentimente), sindromul stresului post-traumatic, tulburări anxios depresive;  viaţă familială dezorganizată prin conflicte sau abuzuri fizice, sexuale, stres psihic intens; implicare parentală inadecvată şi libertatea educaţională privind experimentarea consumului de alcool, pedepsele excesive; anturaj nepotrivit; femei gravide.

Intervenţiile pentru prevenirea consumului de alcool sunt orientate spre:

1.Protejarea tinerilor, a copiilor și copiilor nenăscuți;

2.Reducerea morbidității și mortalității prin accidente de trafic;

3.Prevenirea tulburărilor psihopatologice datorate consumului de alcool în rândul adulților și prevenirea impactului negativ al consumului de alcool la locul de muncă;

4.Informarea, educarea și conștientizarea efectelor dăunătoare ale consumului de alcool și promovarea unui consum responsabil de alcool;

5.Crearea, dezvoltarea și susținerea bazelor de date comune.

În Republica Moldova în proces de implementare, se află Programul naţional privind controlul alcoolului pentru anii 2012-2020 cu ţinte concrete în prevenirea şi reducerea efectelor negative ale consumului nociv de alcool asupra sănătăţii publice, stării sociale şi economice, de promovare de politici eficiente şi măsuri inter sectoriale la nivel naţional şi local.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
apelaţi la tel.:022574683; 022294091

Comments on 'Săptămâna Națională fără alcool se desfăşoară în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2016' (0)

Comments are closed.