Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice

Posted on 09/09/2019 in Comunicat de presă by massmedia

În conformitate cu prevederile Dispoziției comune a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în perioada 09-14.09.2019, se desfășoară Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene de etiologie chimică cu genericul „Nu utilizați substanțele chimice pentru tratamentul oamenilor”.

Intoxicațiile acute exogene de etiologie chimică au un nivel tot mai înalt de răspândire, mai cu seamă în rândul copiilor, constituind una dintre  problemele stringente de sănătate publică.

Conform datelor statistice, în mediul urban mai frecvent au loc intoxicații cu medicamente la copii, urmate de produsele chimice utilizate pentru necesitățile casnice (detergenții, produse de curățat etc.), în timp ce în mediul rural, mai frecvent sunt înregistrate cazuri de intoxicații cu pesticide la copii, momeală pentru șoareci și șobolani.

Cea mai vulnerabilă grupă de copii afectați în rezultatul intoxicațiilor acute cu medicamente, pesticide, detergenți și alte produse chimice de uz casnic, este cea cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani – la care predomină curiozitatea și interesul față de tot ce-i înconjoară, în special, când urmăresc părinții la manipularea produselor chimice, şi, totodată, micuții pot avea acces la aceste substanțe sau doresc să repete acțiunile acestora. 

În rândul adolescenților, mai frecvent se atestă fenomenul suicidal, predominant la cei cu labilitate neuro – vegetativă sau care provin din familii dezorganizate, incomplete.

 Datele statistice pentru anii 2012-2019 denotă că, printre copii până la 18 ani, au fost înregistrate 8245 cazuri de intoxicații cu diferite substanțe chimice: medicamente, alcool, pesticide, gaze, nitrați, acizi, bazici etc., în urma cărora 38 de persoane (0,4%) au decedat.

Pentru a sensibiliza populaţia şi a face părinţii să conştientizeze pericolul otrăvirilor cu substanțe chimice, mai ales în condiţii casnice, specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în comun cu șefii Direcțiilor de învățământ teritoriale și medicilor de familie, conducătorii Instituțiilor Medico-Sanitare Publice şi cadrelor didactice vor desfăşura activităţi de informare şi comunicare pe tematica prevenirii intoxicațiilor și protecției sănătății de acțiunea diferitor substanțe chimice.

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi desfăşurate discuții publice, instruiri şi difuzate materiale informative în presă în domeniul prevenirii intoxicațiilor acute cu produse chimice. Mai mult ca atât, va fi organizat un concurs de desen/postere în rândul elevilor. Pentru mai multe detalii, vă vom informa suplimentar pe pagina web al ANSP (www.old.ansp.md).

Invităm elevii din toate instituțiile de învățământ să participe activ la concursul celui mai bun desen/poster dedicat evenimentului. Câștigătorii vor fi premiați pentru locurile 1, 2 şi 3. Grație susținerii Oficiului Național al Organizației Mondiale a Sănătății, în acest an învingătorii concursului vor fi premiați.

Serviciul informare și comunicare cu mass-media 022 574-580

Pentru mai multe detalii telefonaţi: 022 574-678

                                                                                                                             

Comments on 'Săptămâna Națională pentru combaterea intoxicaţiilor acute exogene cu substanțe chimice' (0)

Comments are closed.