Se agravează situația la rujeolă în România. Ce măsuri se impun în Republica Moldova?

Posted on 24/09/2016 in Comunicat de presă by admin

La 21 septembrie 2016, Ministerul Sănătății al României a emis un comunicat de presă prin care menționează, că în primele opt luni ale anului 2016 au fost înregistrate 675 cazuri (în 2015 – 7) confirmate de rujeolă în 23 de județe, inclusiv cu 3 decese ( la 2 rujeola confirmată, iar la 1 un caz se așteaptă confirmarea finală).

Decesul a survenit la copii sub vârsta de sub un an, la care nu se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei cu vaccinul ROR, care se consideră că au murit inutil și fără sens, deoarece într-o comunitate cu acoperire optimă cu vaccinări, toți copiii sub 1 an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de grup. Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin absența  cazurilor de rujeolă la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare, dacă aceștia ar fi fost vaccinați. În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR. Astfel, Ministerul Sănătății al României condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, rezultatele cărora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de zeci de ori într-un singur an.

De menţionat, că situaţia creată prin răspândirea epidemică a rujeolei în România crează iminent pericol  şi pentru importul bolii în Republica Moldova. Situații similare de import al infecției din România au avut loc în anii 2006-2007. În anii 2008-2011 în republică n-au fost înregistrate cazuri de rujeolă, iar în anul 2012, iarăși în rezultatul importului din România, au fost înregistrate 9 cazuri de rujeola la persoane ne imunizate, preponderent de etnie romă în raionul Floreşti. La fel, în anul 2013, în rezultatul importului rujeolei din Federația Rusă, în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă printre persoane nevaccinate de etnie romă. Ca rezultat al importului infecției din Federația Rusă în 2014  s-au înregistrat 2 cazuri de rujeolă în or. Soroca. Iarăşi, pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Republica Moldova nu s-au înregistrat.

Actualmente, în republică nu există un pericol real de raspândire epidemică a cazurilor de rujeolă pe fondalul absenței acestora. Însă, situația din România poate cauza importul infecției în țara noastră,  unde, spre regret, există condiții pentru răspândirea locală a rujeolei. Nivelul de cuprindere cu vaccinarea primară a copiilor în republică este în declin, diminuând de la 94,4% în 2008 până la 88,3% în anul 2015, în pofida asigurării permanente a tuturor instituţiilor medico-sanitare cu vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei (ROR). Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Republicii Moldova fiecărui copil trebuie administrat vaccin contra rujeolei, cu 3 doze de vaccin ROR, la vârstele de 12-15 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Cauzele majore a cuprinderii ne adecvate cu vaccinări  sunt refuzul părinților din motive ne argumentate și religioase, contraindicațiile medicale false către vaccinare, precum anemia, hemangiomul, timomegalia, alergia alimentară etc.

Ministerul Sănătății, fiind îngrijorat de situația privind rujeola în România, și nivelul în declin de cuprindere a copiilor cu vaccinări contra rujeolei, precum și altor infecții, apelează la responsabilitatea părinților și lucrătorilor medicali pentru a respecta calendarul de vaccinare și asigura protejarea copiilor față de bolile contagioase, care pot fi prevenite eficient prin vaccinări.

 Apelul Ministerului Sănătății, către părinți, este de a respecta Calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor, iar pentru aceasta, ţara este asigurată suficient cu vaccinuri de calitate, garantate și gratuite.

Concomitent, Ministerul Sănătății, face apel către cadrele didactice, și lucrătorii medicali din instituțiile de educație și instruire, să acorde atenție sporită datelor anamnezei vaccinale a copiilor la înscrierea lor în colective și să asigure ne admiterea celor nevaccinați până la administrarea dozelor de vaccin conform calendarului de vaccinări din Republica Moldova. Prevederea alin.(6) art. 52 din Legea nr.10-XVI din 3 februarie 2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, cu referire la ”Admiterea copiilor în colectivităţi şi instituţii educaţionale şi de recreare este condiţionată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”, la moment este unica posibilitate de a menține o situație epidemiologică favorabilă la multe boli infecțioase prevenibile prin vaccinări.

Serviciul de presă şi relaţii cu publicul
022574700

Pentru mai multe detalii,
apelaţi la tel.:022574674; 022574503

Comments on 'Se agravează situația la rujeolă în România. Ce măsuri se impun în Republica Moldova?' (0)

Comments are closed.