Şedința Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou

Posted on 28/01/2020 in Comunicat de presă by massmedia

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a convocat o ședință lărgită a Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică a MSMPS, cu participarea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Finanțelor, Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină şi Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor.

 

În cadrul ședinței, au fost discutate măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCov), reieșind din situația epidemiologică și răspândirea infecției la nivel global.

 

Directorul ANSP, Nicolae Furtună, a prezentat informaţii privind noile recomandări pentru implementare de către statele membre în contextul Regulamentului Sanitar Internațional (RSI). Totodată, directorul ANSP a anunțat despre elaborarea materialelor informative care vor fi distribuite populației, care revin sau pleacă din țară, privind recomandările OMS în timpul călătoriilor.

 

La fel, a fost elaborat și aprobat un Ordin cu actualizarea definiției de caz pentru supraveghere, diagnosticul de laborator, măsurile de prevenire și control al infecției în instituțiile medico-sanitare, măsurile de pregătire și răspuns la suspecție/confirmare a cazului de boală.

 

Reprezentanții autorităților competente au anunțat despre faptul că au fost întreprinse măsurile de precauție atât pentru angajați, cât și pentru cetățenii care traverseaza punctele de frontieră. Toți angajații structurilor sunt instruiți privind depistarea manifestărilor clinice ale bolii și raportarea cazurilor către Punctul Focal.

 

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a făcut apel către toți cei prezenți la ședință de a se sincroniza în măsurile de prevenţie ce urmează a fi întreprinse și a solicitat să fie prezentată zilnic o notă informativă cu situația la nivel național privind infecția cu Coronavirusul.

Comments on 'Şedința Comisiei pentru Situații excepționale și urgențe de sănătate publică cu privire la măsurile de prevenire și control al infecției cu Coronavirusul de tip nou' (0)

Comments are closed.